Вести

Вучић: Производњом електричног аутомобила за нас почиње нова ера

Председник Републике Србије Александар Вучић истакао је да потписивањем уговора са Стелантисом о производњи електричног аутомобила у Крагујевцу, за Србију почиње нова ера.

"Ми данас почињемо потпуно нову еру у инвестицијама у нашу земљу и нову еру у нашем понашању у будућности", нагласио је Вучић.

Потписали смо, како је рекао, договор о финансирању електричног аутомобила који ће се производити у Крагујевцу. До 2023.године иде транзициони период, а од почетка 2024.године идемо са производњом једног модела електричног аутомобила.

"Невероватна је прилика да имамо тако реномираног произвођача електричних аутомобила код нас, а Стелантис је један од четири највећих произвођача", рекао је Вучић и указао да је Стелантис компанија која је настала почетком прошле године спајањем три произвођача Фијат, Пежо и Крајслер, а производи и Цитроен, Опел, Алфа Ромео.

Србија ће, како је рекао, сада ићи у потпуности у корак са најразвијеним светом и има ће финалног произвођача електричног аутомобила.

Вучић је открио да се ради о аутомобилу средње класе, који је веома популаран.

"За нас почиње нова ера и у нашем понашању, морамо да почнемо да припремамо Србију за електричне и благо хибридне аутомобиле. Морамо да размишљамо не само о густини станица за пуњење, јер како убедити неког у Бабушници, Љубовији да купи електрични аутомобил, а важно је због животне околине, ако не може да види станице за пуњење недалеко од свој куће", додао је Вучић.

Вучић је рекао да морамо да изменимо све наше стратешке планове везано за енергију.

С тим у вези је подсетио да је цена електричног аутомобила значајно већа од оних са класичним мотором исте класе.

"Морамо да размишљамо о цени електричне енергије, да имамо јефтину, односно од других јефтинију струју, а да бисмо то постигли морамо да имамо више обновљиве енергије, да кренемо у изградњу реверзибилних електрана. Много посла и ствари је пред нама. Морамо да се променимо да бисмо у потпуности били спремни, јер 2035.године неће постојати никаква друга возила од елекртичних. До 2030.године задржаћемо класичне моторе, после тога имаћемо само електричне моторе", додао је Вучић.

Вучић је објаснио да та возила имају специјалне батерије које носе 40 одсто цене аутомобила.

"То су ствари које за нас доносе огромне промене у економији и екологији, али и много обавеза. Овај уговор је инвестиција у висини од 190 милиона евра, а Србија ће дати свих 48 милиона евра. За нас је то важно због Крагујевца, целе Шумадије, али и целе Србије. Није више једино питање колико људи ћемо имати запослено, већ какву нову вредност правимо, колико ће порасти наш БДП. Колико ће људи Србија имати да иду у корак са новим технологијама", рекао је Вучић.

Навео је да су га челници Стелантиса обавестили да ће до 2030.године имати нешто мање од 80 до 100 модела, што показује јасно каква револуција се припрема на аутомобилском тржишту.

Нагласио је да се у Србији производе делови за многе аутомобилске куће, али је посебно значајно када имате финални производ.

Вучић се захвалио челнику Стелантиса Карлосу Таварешу, рекавши да је он један од најпознатијих директора у свеукупној аутомобилској индустрији у свету.

"Срећан сам што смо у немирним и не лаким временима за свет могли да имамо важан састанак и важан договор, као и да имамо велике вести за Србију. Фијат се са 350 милиона евра налази међу првих 10 извозника Србије", истакао је Вучић.

Вучић је рекао да сада фабрици у Крагујевцу предстоји транзициони период, да морају да се припреме машине, нове линије...

"А онда идемо у нешто друго, другачију будућност и стварање веће вредности, што ће значити убрзани раст за Србију. Поставићемо Србију на мапи значајних земаља електричне аутомобилске индустрије што ће дати прилику да својом поузданошћу, одговорним и озбиљним приступом позовемо многе друге да долазе и улажу у нашу земљу", нагласио је Вучић и додао да су Влада и он успели да се изборе за Крагујевац и нашу земљу.

Рекао је да је Тавареш рекао да су такмичење један од три стубова Стелантиса и додао да и Србија почива на више стубова, а да је конкуренција нешто чега се не плашимо, већ уживамо у томе.

"Аутомобил који ћемо правити у Крагујевцу је много леп и електрични. Добродошли у Србију и желим да много деценија останете у Шумадији и Србији", поручио је Вучић.

 

Консултације о новој влади након мишљења правника

Вучић је изјавио да се за почетак консултација у вези нове Владе чека одлука правника да се види да ли је могуће то учинити пре истека његовог првог мандата или се мора сачекати да му почне други председнички мандат.

Вучић је навео да ће уколико буде могуће да започне разговоре са политичким партијама у току првог мандата, консултације бити највероватније у другој половини маја, а ако не, онда одмах после полагања заклетве у Народној скупштини и почетка другог председничког мандата.

"Чекам коначно виђење наших правника, када се све процедуре заврше да видимо да ли морам да чекам истек првог мандата 31. маја јер ми тек тада почиње други председнички мандат. У зависности од тога, ако је могуће у оквиру првог онда би то било у другој половини маја, а ако не, одмах чим положим заклетву у Народној скупштини", рекао је Вучић.

Истиче да је од велике важности да се што пре започне са разговорима и да се постигне договор о, како је рекао, најбољој могућој влади која би се ухватила у коштац са проблемима.

Наводи и да сада свакодневно има састанке са председницом Владе Републике Србије Аном Брнабић о кључним питањима и додаје да данас нису само питања робних резерви, већ свих пољопривредних производа.

У том смислу, подсећа да су већ били преговори са млекарима и како је најавио, да ће Брнабић те преговоре наставити данас.

"Пуно је проблема јер када цена нафте скаче у свету, а ми не можемо на то да утичемо, када скаче цена гаса, не можете да утичете на то, то утиче и на све остале производе и то су наши проблеми са којима се суочавамо", додао је Вучић.

Најавио је и да ће се сутра или прекосутра обратити јавности о свим проблемима са којима се тренутно суочава наша земља. 

 

Морамо да се вратимо на размишљање о својој будућности

Вучић је истакао да се Србија мора вратити на колосек размишљања о својој будућности додајући да је наша земља мала како би решавала светске проблеме.

"Ми морамо да се вратимо на колосек размишљања о својој будућности, сувише смо мали да бисмо решавали све светске проблеме иако знам да то неким људима када је без последица делује као најлакше и најзанимљивије, али ми морамо да радимо", рекао је Вучић.

Како је рекао, то је и разлог што је замолио председницу Владе Републике Србије Ану Брнабић да се сви посвете домаћим стварима, да раде снажније, јаче, више него обично.

"Тако бисмо све проблеме, са којима се цео свет суочава, могли да савладамо", додао је Вучић.

Најавио да ће у суботу присуствовати великом догађају у Батајници, да ће се у недељу у Доњој Градини обележити Јасеновачке жртве, затим 3. маја ће бити у Грчкој, а 4. маја у Немачкој где очекује и могућ сусрет са канцеларом Олафом Шолцом.

Петог и шестог маја, како је рекао, очекују га важни састанци у Србији, а и након тога.

"Тешка је агенда, али у сваком случају морамо да радимо више и снажније да бисмо успели да изгурамо све", истакао је Вучић.

Према његовим речима, страшан подстицај је потписивање уговора са компанијом Стелантис.

"Ми морамо да будемо у трци и да разумемо шта се мења око нас. Као што нисмо разумели шта се променило када је пао Берлински зид, тако морамо да разумемо шта је то што се дешава данас са економијом у свету и морамо да идемо у корак са најнапредњим и најразвијенијима. Ово је велики корак у том правцу", додао је Вучић.

 

 

Извор: Танјуг/ ТВ Пинк