Вести

Вучић се састао са шефицом Мисије УНМИК

Председник Републике Србије Александар Вучић састао се са специјалнoм представницoм генералног секретара и шефицом Мисије УНМИК Каролин Зијаде, са којом је разговарао уочи седнице СБ УН на којој ће се расправљати о извештају Генералног секретара Гутереша о раду УНМИК-а.

Вучић је истакао да су редовни контакти са представницима УНМИК-а важни за Србију због одржавања континуитета разматрања питања Косова и Метохије.

"За Србију је УН најзначајнија међународна организација у контексту очувања територијалног интегритета и суверенитета, а ми смо, као и увек до сада, посвећени наставку сарадње УНМИК", истакао је Вучић и додао да наша земља сматра важним благовремене, адекватне и видљиве реакције УН на бројне инциденте и провокације.

У том контексту, Вучић је изразио наду да ће извештај генералног секретара УН о раду УНМИК-а, који би требало да буде представљен на предстојећој седници СБ УН 20. априла, бити фер и поштен и да ће садржати све примедбе и примере инцидената на Косову и Метохији, које је изнео у току састанка са Зијад. 

Вучић је истакао да актуелна ситуација на Косову и Метохији у том извештају треба да садржи јасну и недвосмислену осуду ускраћивања основних права, опасних провокација и једностраних одлука Приштине и кршења Резолуције СБ УН 1244 и Бриселског споразума, чиме се константно доводи у питање стабилност читавог региона.

Вучић је подсетио и да је од потписивања Бриселског споразума прошло девет година, а да и даље нема напретка у имплементацији обавеза које је преузела друга страна, пре свега у вези са оснивањем Заједнице српских општина и додао да Србија очекује да се постигнути договори поштују и примене у пуној мери.

Шефица Мисије УН на Косову и Метохији Каролин Зијаде нагласила је да је мандат УНМИК и КФОР јасан, те да су обим и улога ових мисија јасно одређени, те да је присуство Мисије веома важно за одржавање стабилности на Косову и Метохији, како кроз доследну примену Резолуције 1244 УН, тако и кроз ангажовање да се реализују договори постигнути у оквиру Бриселског дијалога. 

Указала је и на неопходност наставка дијалога Београда и Приштине, као и на значај свих настојања у правцу конструктивне регионалне сарадње.

Шефица мисије УНМИК Каролин Зијаде честитала је председнику Вучићу на изборној победи и изразила уверење да ће Србија наставити продуктивну и добру сарадњу са УНМИК-ом и у наредном периоду.

 

 

 

Извор: Танјуг