Вести

Вучић: Србија ће увек бити уз децу са Косова и Метохије

Председник Републике Србије Александар Вучић примио је ученике основних школа са Косова и Метохије и истакао да погром српског становништва у јужној српској покрајини Косова и Метохије траје и 20 година касније, истом жустрином и истом жестином.

"Драга децо из свих делова Косова и Метохије, наше Србије, добродошли у други део наше Србије. Хвала вам што сте данас овде са нама у Београду, данас на 20. годишњицу страшног погрома српског становништва у јужној српској покрајини, који истом жустрином и жестином траје и данас 20 година касније. Чак ни методе не мењају много. Уз исту сладострасну подршку оних који су их подржавали бомбама 1999. године, само мало увијеније, у неку другачију форму", поручио је председник Вучић деци.

Захвалио је деци и њиховим родитељима и наставницима што воле своју Србију.

"Знате да је то ваша земља, знате да имате само један главни град, а то је Београд и надам се да сте имали мало времена и да ћете тек имати времена да још више заволите друге делове своје српске отаџбине", поручио је председник Вучић.

"Хвала свима вама из Метохије, који сте данас овде после терора, који се над вашим старијима проводио само неколико дана уназад. Хвала свима вама из Сиринићке Жупе, Косовског поморавља, централног Косова, читавог севера Косова", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић захвалио се и деци која долазе из Бањске коју је назвао "јуначком" и нагласио да неки данас покушавају да је прогласе местом зла, не знајући колико су патње и зла донели српском народу и на северу Косова и Метохије.

"Нетко Беше, Страхињићу Бане. Има ли краћег, а потпунијег описа једне личности у историји светске књижевности. Све најлепше и најузвишеније људске особине које један витез и народни вођа може да има, стало је у те четири речи. "Нетко беше, Страхињићу Бане". Неко за супротност има нико. Све што јесте неко, није нико. Добродошли, драга децо, ви који сте данас итекако неко на нашем славном Косову и плодној Метохији. Ви сте неко упркос жељама оних који су нико. Ви сте неко због тога какви сте, они су нико због свега онога што нису. Баш зато што сте ви неко, ви стојите и опстајете као своји на своме, јер и јесте своји на своме, на нашем Косову и Метохији", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић додао је да ће Србија баш као што је рекао патријарх Српске православне цркве Порфирије увек и духовно и молитвено бити са свим Србима на сваком месту живљења на Косову и Метохији.

"Тако ће и увек бити, јер је Косово наша духовна и државна колевка. Децо, драго ми је што сте у нашем Београду имали прилике да стекнете ово пријатељство и да видите све оно лепо што наша једина престоница може да понуди. Желим вам да дуго живите у здрављу и весељу са својим породицама на нашем Косову и Метохији, да често долазите у свој Београд, да волите своју Србију баш онолико колико су се ваши и наши преци за нашу земљу жртвовали", рекао је председник Вучић,

Председник Вучић рекао је да ће се данас у 18.00 часова у Народном позоришту у Београду одржати Свечана академија поводом погрома Срба на Косову и Метохији.

"И још један пут вас молим да поздравите своје родитеље, да им се захвалите што чувају наша огњишта, а Србија није нешто што је ван вас. Ми смо део вас, увек ћемо бити уз вас, бићемо заједно са вама и никада нећете бити сами. Нека живи Косово и Метохија и нека живи наша прелепа, најлепша и једина Србија", закључио је председник Вучић.

Ученица седмог разреда Основне школе "Бановић Страхиња" Анђела Милошевић у Бањској обратила се током пријема и рекла да она и њени вршњаци немају срећно детињство и да свакодневно живе у страху. 

"Нама недостаје слобода", изјавила је Анђела Милошевић.

Ззахвалила се Канцеларији за Косово и Метохију и председнику Вучићу што су децу позвали да обиђу историјска и културна места и да, како је рекла, на трен забораве на њихове бриге.

"Желела бих да председнику уручим цртеже мојих вршњака и у знак захвалности што се свакодневно брине за нас и за нашу будућност на Косово и Метохији", рекла је Анђела Милошевић. 

Захваљујући на цртежима, председник Вучић интересовао се шта су све посетили у Београду и где им је било најлепше и уручио им таблете на поклон.

 

 

Објаснићу како су нас лагали у вези чланства такозваног Косова у Савету Европе

Председник Вучић рекао је да ће у наредним данима објаснити на који начин нас је међународна заједница лагала у вези чланства такозваног Косова у Савету Европе.

Председник Вучић, одговарајући на питање новинара да ли очекује неку нову реакцију међународне заједнице, рекао је да очекује само лоше вести, пре свега у делу питања која су од суштинског значаја за опстанак српског народа на Косову и Метохији.

Председник Вучић додао је да ће у данима који долазе објаснити када и како су нас припадници међународне заједнице лагали.

"Како и шта су глумили и неки тобожњи пријатељи и многи други. Тиче се чланства Косова у Савету Европе. Ми смо рекли шта ће се догодити уколико се то догоди, пошто они мисле да имају право на тумачење споразума на лажан начин - не на погрешан, већ на лажан. Тако да, биће много тешко за нас, јер је нечија намера само да гура српски народ што даље од Косова и Метохије,  и да истовремено онима који протерују Србе обезбеде пун легитимитет и легалитет за њихову акцију", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић додао је да је то само део онога што нам се спрема, али да је због тога важно да оснажимо себе и да ма колико било тешко, добро разумемо своју позицију.

"Неће бити лако нашем народу на Косову и Метохији, али ће бити и промене у нашој доктрини и приступима. Више неће бити тога да нас доведу пред свршен чин и да онда кажу, сагласили сте се са тим да ви то уплатите овде, а да онда уплатите онде, па онда ћете да мењате из долара у евре, а из евра у дирхаме и у јуане, па одатле у неку нову албанску валуту за 15 година. Можете на силу да спроведете све, али ћете морати да кажете да то спроводите на силу", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић нагласио је да се може десити да ћемо морати да на силу нешто прихватимо, али да ће бити јасно да за то нема договора и да је спроведено на силу.

"Тако да ћемо на другачији начин да разговарамо, увек спремни за дијалог, увек спремни за разговоре, али ће наш приступ бити значајно другачији, јер када вас неко превари један пут - то се добрим људима догоди. Буду преварени, веровали су некоме на реч, веровали су некоме на потпис. Када вас неко превари други пут, можда сте сувише веровали на реч, али желели сте да верујете. А ако се то настави, онда то више не говори о ономе ко вас је преварио, већ говори да сте ви будале. Толике будале више нисмо", закључио је председник Вучић.

Председник Вучић рекао је да ћемо ми часно чувати слободу и штитити међународно право, као и да ће наредних дана говорити више о ситуацији и у региону, и о свим опасностима које се надвијају над наш континент и нашу земљу. 

 

 

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк