Вести

Вучић: Србија је суверена, слободна и независна земља

Председник Републике Србије Александар Вучић најавио је да ће од понедељка кренути у консултације о формирању Народне скупштине и Владе Републике Србије у складу са Уставом и Законом о председнику Републике Србије и да ће обавити неопходне консултације са свима који желе да разговарају.

"Ја ћу од понедељка кренути у консултације у складу са Уставом и Законом о председнику Републике Србије, дакле верујем да ћу током следеће недеље са онима који желе да разговарају и да поштују Устав и Закон ове земље, јер биће наравно и они који ће да вам напишу пет саопштења и десет изјава зашто неће да долазе на разговоре. Са свима који желе да разговарају, обавићу неопходне консултације и после тога ћу бити спреман да одредим мандатара", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић рекао је да смо ушли у процесе који су важни, који су одлучујући за формирање нове скупштине и нове владе.

"Дакле, сада када су мандати у Народној скупштини верификовани и уверен сам да тај посао можемо да урадимо релативно брзо и потпуно ефикасно", навео је председник Вучић.

 

Пред Србијом је много изазова, зато је важно да имамо сигурну већину

Председник Вучић рекао је да је пред Србијом много важних питања и много тешких изазова, али и много позитивних ствари и да је зато важно да Србија има једну сигурну већину која ће, како је рекао, "тај српски брод" одвести у мирну, сигурну и просперитетну луку.

"Било би добро да се што већи број њих који желе добро овој земљи томе придружи и својом критиком, својом другачијом мишљу, речима, допринесу напретку Србије. Критика, добра и чврста, заснована на доказима, озбиљна и одговорна од стране опозиције, велики је допринос, не само у демократском напретку земље, већ и напретку економије, привреде, реиндустријализацији, изградњи путева, пруга, научно-технолошких паркова и много тога другог", рекао је председник Вучић.

Додао је да су примедбе дела опозиције које се односе на бирачке спискове у Београду најмања примедба.

"Што се тиче примедби и бирачких спискова у Београду, ја мислим да је то најмања примедба. Бирачки списак је нешто што је доступно свима. И сваком човеку који може да провери да ли је уписан у бирачки списак или није. И политичким странкама и невладиним организацијама који су у много наврата то тражили", рекао је председник Вучић.

Оценио је да је бирачки списак увек био изговор и разлог неким људима за правдање за сопствене неуспехе.

"Смањења тензије у друштву неће бити докле год имате део медија који свој програм и активности заснивају на мржњи према политичким противницима", рекао је председник Вучић.

Додао је да је увек спреман да разговара и да учини све што је могуће како би се тензије смањиле и како би се разговарало о свим кључним питањима.

"Та кључна питања не могу да буду, "хоћемо власт без избора, зато што ми мислимо да би требало да будемо власт", без обзира на резултате онога што су људи рекли на бирачком месту на којем се о томе доноси одлука",  нагласио је председник Вучић.

 

Избори расписани на захтев опозиције, резолуција донета због геополитике

Председник Вучић изјавио је да су децембарски избори у Србији били расписани на, како је рекао, изричит захтев опозиционих странака, иако им је он тражио да тога не буде.

"Тражили су без растављања републичке и изборе у Београду. Написмено су то тражили. Добили су и њих и покрајинске изборе. Највећи део локалних избора није расписан, на пример Ниш и Нови Сад", рекао је председник Вучић.

Коментаришући резолуцију Европског парламента о децембарским изборима у Србији, председник Вучић је рекао да се у њој наводи да он, како је рекао, хоће да оснажи своју власт и доскорашњу партију, али и истакао да су избори расписани на захтев опозиције.

"Други став резолуције наводи да је Србија на бруталан начин прекорачила овлашћења приликом напада на студенте и демонстранте испред градске скупштине у Београду. Али полицајци су трпели терор два и по сата од неких батинаша који су их гађали шипкама, каменицама. Петорици су нанете тешке телесне повреде", рекао је председник Вучић и навео да су полицајци према закону штитили од незаконитог уласка у државну институцију.

Оценио је да је реакција полиције била далеко краћа и ефикаснија у односу на оно што полиција ради другим земљама и додао да Србија чека на извештаје ОЕБС-а и ОДИХР-а о изборима.

Председник Вучић је навео да је прави циљ резолуције био да се "сипа кеса лажи по Србији", због геополитичких интереса.

"То су независно "Косово" и да се Србија сагласи са тим. Под два - санкције Руској Федерацији, и под три, још лакше остваривање других интереса, политичких, економских и коруптивних'', рекао је председник Вучић.

 

Биће нових избора у Београду ако не буде легитимне већине

Председник Вучић изјавио је да ће бити нових београдских избора, уколико не буде легитимне већине.

"Легалне већине има. У овом тренутку ми имамо легалну већину од 56 или 57 одборника. Потребно је 56. Ми смо разговарали, ја сам рекао и сви смо били сагласни по том питању, да ми морамо да правимо разлику у односу на онај период када су људи управљали овом земљом на нелегитиман начин", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је навео пример из 2008. године када су социјалисти потписали споразум са радикалима да ће заједнички да формирају градску власт ако буду имали већину у граду.

"Ми смо тада имали већину у граду, али су социјалисти под притиском Драгана Ђиласа и Бориса Тадића и Демократске странке, напустили оно што се назива легитимна воља Београђана и формирали су потпуно нелегитимну власт заједно са њима, додуше легалну. И без обзира што је била апсолутно нелегитимна, ја сам, пошто је то легално, честитао онима који су управљали градом. Ми не желимо да будемо неко ко ће на нелегитиман начин да управља било чиме", рекао је председник Вучић.

Истакао је да га не занима мишљење странаца, већ искључиво грађана Србије.

"У складу са тим, дакле, ако листа господина Несторовића не донесе одлуку, до сада је нису донеле, ако се господин Несторовић не сагласи са тим, ми ћемо ићи на нове изборе. Ја се и даље надам да ће показати одговорност, јер држава мора да буде много важнија, и град, од њихових страначких, личних или уских, партикуларних интереса", поручио је председник Вучић.

На питање да ли ће дозволити међународну истрагу о изборима 17. децембра, председник Вучић је одговорио да у Србији постоји довољно органа који су задужени за спровођење истрага и да у овој земљи надлежни органи Републике Србије спроводе истраге.

"Србија је суверена, слободна и независна земља. Србија је много пута до сада одбијала истраге чувајући своју слободу и тешко страдала. Србија овог пута неће да страда ни због чега и ни око чега. Само Србија неће да урушава своје темеље, своје слободарске темеље. У Србији постоји довољно органа који су задужени за спровођење каквих хоћете истрага", поручио је председник Вучић.

Рекао је да се плаши да није било озбиљних ни приговора, ни жалби, ни озбиљних захтева за било каквим истрагама.

"Имали смо само политичко мешетарење и покушај да се избегне одговорност за, Бог зна који, по реду пораз и ништа више од тога", сматра председник Вучић.

На примедбу да је власт прихватила стране посматраче на изборима, председник Вучић је одговорио да јесу, али да је свега неколико њих учествовало у тој, како је рекао, лажној хајци, а који су, како је додао, сви потписали записнике, где је све било у реду на местима где су били.

 

Првог децембра биће готова пруга Београд - Суботица

Председник Вучић изјавио је да верује да ћемо 1. децембра ићи брзом пругом Београд - Суботица за сат и десет минута.

"Па то више није иста земља. Волели ме или не волели ме, то је друга земља. Постоји могућност да петог марта треба се изабере председавајући партнерства за вештачку интелигенцију, 29 земаља је у томе, најмоћнијих земаља света. Примили су и нас, зато што имамо институт за вештачку интелигенцију, зато што добро то радимо. Може да се деси, ми смо један од два фаворита. Ја и даље не верујем да ћемо ми да будемо, као што нисам веровао да ћемо да добијемо "EXPO 2027"", рекао је председник Вучић.

Истакао је да на томе не може да ради неколико људи, већ да сви морамо да радимо на томе.

"Не да олајавамо своју земљу, не да нападамо своју земљу, већ да се боримо за нашу земљу и да штитимо нашу земљу", поручио је председник Вучић.

Говорећи о инфраструктури, председник Вучић је рекао да верује да ће, ако се заврши експропријација на чачанском делу, бити завршен ауто-пут до Краљева.

"Од Београда до Краљева ћемо ићи за сат и петнаест минута. Завршићемо ауто-пут с друге стране и од Кошева до Трстеника, дакле до Врњачке бање, сат и 25 минута максимално. Завршићемо ове године у септембру или октобру најкасније и пут до Пожеге. Очас посла сте на Златибору, јер су то најгорих 21 километар који нам је остало кроз Овчарско-Кабларску клисуру. Да не причамо о Ариљу, Ивањици и одласку доле ка Дугој Пољани. Дакле, завршићемо до Лознице, брзу саобраћајницу Шабац - Лозница, после ауто-пута од Руме за Шабац", рекао је председник Вучић. 

Додао је да ће ове године бити завршено и 19 километара пута Сремска Рача - Кузмин, као и брза саобраћајница до Пожаревца

"То је све ове године готово. То је другачија Србија. То је друга енергија. А то не може да изгура само Вучић. И то не може да изгура само Ана или само Милош или само неко. Зато је потребно да сви у Србији навијамо за то да се тиме поносимо", поручио је председник Вучић.

 

Циљ да просечна плата у Србији 2027. године достигне 1.400 евра

Председник Вучић изјавио је да ћемо оног секунда када будемо прешли просечну зараду у Србији од 1.000 евра, имати значајнији повратак наших људи из иностранства и истакао да је циљ да 2027. године просечна плата буде 1.400 евра.

"У Београду мислим да је просечна плата од 1.000 евра одавно пређена, свакако у овим најразвијенијим општинама је преко 1.100 евра. Наша је жеља да 2027. године имамо 1.400 евра просечну плату и уверен сам да ми то можемо", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да би до краја 2027. године Србија требало да достигне цифру од 100 милијарди евра када је реч о вредности годишњег БДП-а.

"Ја имам овде списак фабрика које ћемо ускоро отворити и које долазе. Ми у првих 45 дана ове године имамо опет рекордан ниво страних директних инвестиција. Ја се надам, иако бих био задовољан и са 4,5 милијарде евра страних директних инвестиција ове године и био бих посебно срећан ако бисмо ове године могли да достигнемо ниво од пет милијарди страних директних инвестиција. Не заборавите да у Србију долази 62 одсто СДИ на Западном  Балкану", рекао је председник Вучић.

 

За "EXPO 2027" директно 2,5 милијарде, за све у вези са "EXPO 2027" 17 милијарди евра

Председник Вучић изјавио је да ће изградња сајма, изложбеног простора и стамбеног блока за "EXPO 2027" износити око 2,5 милијарди евра, али да се 17 милијарди трошка који је најављен, односи на све у вези са "EXPO 2027" као што су путеви, пруге и друго.

Председник Вучић је рекао да се под "EXPO 2027" подразумева и изградња "смајлија" односно "северног осмеха".

"Он нема везе са "EXPO 2027", трошкови за "EXPO 2027" ће да буду до 2,5 милијарде, директни трошкови за саму изложбу. Али само "смајли" је преко две милијарде, од Бачког Брега, Сомбора, Куле, Врбаса, Србобрана, пруга Београд - Ниш скоро три милијарде, све је то део "EXPO 2027"", рекао је председник Вучић.

Додао је да је БИО4 кампус део "EXPO 2027", и да ће да кошта стотине милиона евра. 

"Део "EXPO 2027" је и пруга од аеродрома до Обреновца преко "EXPO 2027" и националног стадиона и до центра Београда, која мора да буде готова за мање од две године. Део нам је и аеродром у Нишу, ми морамо да урадимо канализацију", рекао је председник Вучић. 

Председник Вучић је рекао да у "EXPO 2027" улазе и мамографи и магнетне резонанце и изградња и реконструкција свих 57 породилишта у Србији.

"У овом тренутку радови су у Врању, Прокупљу, Лесковцу и Новом Пазару, спремни су или се припремају Горњи Милановац, Крушевац, Лозница, Смедеревска Паланка, Суботица и Ниш", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да је позвао на јединство кроз Покрет за државу и народ због оваквих ствари, којима, како је рекао држава треба да иде напред. 

Председник Вучић је рекао да је тражио списак да му се достави за шта су се дале паре, и навео да га муче одлагања.

"Ми смо дали УКЦ Ниш 22. новембра и, у реду, магнет је спреман за отварање 5. јануара, а још није отворен. У Звездари спреман за отварање, Лесковцу снимљен и отворен, у Чачку је спреман за отварање - па дајте људи отварајте, у Ужицу имамо технички квар, у Кладову технички квар. Молим вас људи, када дамо машине, отворите их што пре", рекао је председник Вучић.

Има проблема са мамографима и како је рекао, мора да зове и по 50 пута.

"Послали смо у Кладово 13. децембра - још није отворен, послали смо у Сокобању 25. новембра није отворен, у Пирот 29. новембра - није отворен, Обреновац 13. јануара - није отворен, у Сурчин 12. фебруара - није отворен. Говорим да, када доставимо, није завршен посао. Нема проблема, ако треба ја да зовем сваки дан, могу", рекао је председник Вучић.

 

Неће бити великог повећања цене енергената

Председник Вучић поручио је вечерас да у Србији неће бити великог повећања цене енергената.

"Морамо да држимо под контролом сада цене енергије, нема даљег раста зато што ћемо да изгубимо (код инвеститора) ту компетитивну предност у односу на све друге. И зато нечије идеје да се цене повећавају 20 или 30 одсто оставите негде друго - нема повећавања тих цена", рекао је председник Вучић.

На питање чије су те идеје, рекао је да има разних идеја по том питању, као и оних који о томе "брину".

Али, нема ништа тога, зато што ми хоћемо да останемо привлачни за инвеститоре и домаће и стране, поручио је председник Вучић.

 

Нисам задовољан брзином раста пензија, више ћемо се посветити пензионерима

Председник Вучић рекао је да није задовољан брзином раста пензија и да ће држава морати више пажње да посвети пензионерима у наредном периоду.

"Зато смо имали 56 одсто повећање пензије у претходне две године. Номинално, наравно није 56 одсто. Ја не бих у овом тренутку рекао тачну цифру, али је свакако више од 15 одсто", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је додао да систем може да издржи тај раст, јер држава све време води рачуна и о дефициту и о стопи јавног дуга у односу на бруто домаћи производ, али и о кредитном рејтингу земље, односно о укупном стању јавних финансија.

Председник Вучић је додао да је просечна пензија у Србији значајно виша од оног износа који се приказује, јер просек спуштају пољопривредне пензије.

"Имамо проблем, јер нама просек пензија спуштају пољопривредни пензионери који и нису пензионери. То је социјална категорија. Они нису ништа уплаћивали у буџет током свог радног века", оценио је председник Вучић.

Председник Вучић је додао да, када се искључе пољопривредне пензије, уочава се да су пензије значајно више него приказана просечна пензија.

"Ми морамо да рачунамо на то да и данас имамо те захтеве да, иако неко не уплаћује у пензијски фонд, очекује од државе да му се то исплати. Ми морамо да развијамо приватне пензијске фондове. Морамо и према пензионерима који су радили и пољопривредним пензионерима и самосталним делатностима и војним пензионерима да се обраћамо и опходимо другачије", нагласио је председник Вучић.

Председник Вучић је подсетио да пензије нису довољно брзо пратиле раст плата које су у последњих десет година драстично порасле.

"Зато хоћу да се према пензионерима опходимо по швајцарској формули да би брже пратили плате", закључио је председник Вучић.

 

За "EXPO 2027" очекујемо ангажовање радника из више страних земаља

Председник Вучић изјавио је да новац за изградњу пројеката око специјалистичког сајма "EXPO 2027" није проблем, већ да је то људство и најавио ангажовање између 12.000 и 20.000 радника из више страних земаља.

Председник Вучић је рекао да ће бити потребно да Србија увезе велику количину радне снаге, јер је Србија као земља напредовала.

"Велики број људи мораће да буде из иностранства, очекујем преко 12.000 људи, најмање толико, можда чак и 20.000 људи да учествују у радовима из различитих земаља. За сада смо имали највише из Индије и Турске, верујем да ће бити из Филипина, Бангладеша, многих других земаља. Ми немамо ту радну снагу. То показује да као земља напредујемо, не можемо да стигнемо много тога да урадимо", изјавио је председник Вучић.

Према речима председника Вучића, у Србији нема довољно интересовања радника за грађевинску индустрију и за конобаре.

На питање да ли су плате у Србији конкурентне са онима у иностранству, председник Вучић је навео да нема сумње да су у најразвијенијим европским државама велике плате и додао да су тамо и велики трошкови, па се због тога, како је рекао, велики број грађана опредељује за повратак у Србију.

"Имали смо у претходних 100 дана 1.264 људи које су се вратили из Немачке, ако се не варам, око 590 њих који су се вратили из Швајцарске", нагласио је председник Вучић.

Како је истакао, добра вест је што се из иностранства враћају они са највишим образовањем.

"Нажалост, најспорије нам се враћају људи који су нам страшно потребни сад, бравари, вариоци, занатлије, тесари, месари. Вариоци сада имају најнижу плату између 95.000 и 100.000 динара у Србији", истакао је председник Вучић.

Подсетио је да је би најављена просечна плата за следећу годину требало да износи 955 евра.

"Ми ћемо вам брзо доћи до просечне плате од 1.000 евра. Видео сам да је у децембру просечна плата у Хрватској била 1.150 или 1.190 евра. Наша плата је у децембру по флеш процени била 830 и 840 евра. Не заборавите, кад сам постао председник Владе, била је око 330 евра, док је просечна плата у Хрватској је била преко 800 евра", објаснио је председник Вучић.

 

Држимо инфлацију под контролом, циљ нам је да је спустимо на 3 одсто

Председник Вучић рекао је да Србија држи инфлацију под контролом, да она износи 6,4 одсто и да пада и даље и да иде ка зацртаном циљу од 3 одсто.

"Пада нам инфлација и даље, само се секирамо због ове нафте. Инфлација иде ка 3 посто, као што смо рекли, пензионери са ових 14,8 посто повећања имају реално повећање 8,7 посто. Реално, не номинално. Дајте да задржимо да то повећање има смисла, да та инфлација не само да остане на овом нивоу, него да је спуштамо на та 3 посто", изјавио је председник Вучић.

По питању задуживања, председник Вучић је рекао да су три проблема са којима се државе суочавају, а први је како наћи додатни јефтин новац.

"Други проблем је како да вам то не утиче на дефицит који ове године мора да буде 2,2 одсто. То је циљ који смо са ММФ-ом поставили", рекао је председник Вучић.

Као трећи проблем истакао је однос јавног дуга у односу на бруто домаћи производ.

"Шта је наш циљ? С једне стране, максимализација раста. Дакле, што више улагања у све ове пројекте о којима говоримо, у вештачку интелигенцију, у софтверску индустрију, у научно-технолошке паркове, образовање. У инфраструктуру, путеве, пруге, фабрике, реиндустријализацију наше земље. То вам подиже раст. Грађевинска индустрија, то вам подиже раст", рекао је председник Вучић.

Према његовим речима, Србија има довољно новаца, чак смо и "оверликвидни" и додао је да мало која земља у Европи има то.

"Ми имамо преко 4 милијарде евра у овом тренутку на рачуну. И опет су нам већи приходи од оних које смо очекивали. И мањи расходи од оног што смо очекивали, јер ми увек конзервативно тумачимо. Пошто је прошао и 15. фебруар, па сам видео податке и за фебруар. Опет су боље него што смо предвидели и буџетом и него што смо очекивали", навео је председник Вучић.

Према процени председника Вучића, падаће цена новца, већ од септембра ће ићи нижа стопа за кредите.

 

У Покрет за народ и државу могу да уђу сви који то желе

Председник Вучић изјавио је да је формирање Покрета за државу и народ од виталног значаја за Србију и да у њега могу да уђу сви који то желе.

Председник Вучић је рекао да људи морају да разумеју шта се дешава око нас, да напредује и учи. 

"Морате да сагледавате шта се догађа у свету и то да сагледате. За мене су кључне ствари - како ћемо сагледати ствари у будућности. За четири године неће бити гаса нигде. Недостајаће га. Биће проблема са нафтом, који многи отписују. Шта ће Србија по томе да ради, иде вештачка интелигенција. Покрет мора да буде неко ко у сложеним, ужасно комплексним геополитичким условима, мора да разуме да је заштита виталних државних и националних интереса од огромног значаја за ову земљу", рекао је председник Вучић.

Нагласио је да ће у Покрет моћи да уђу сви који то желе, а да га не занимају људи који у томе виде, како је рекао, прилику за њега да доминира.

"Како не разумете да ме интересује само Србија? Како не разумете да ме интересује само шта је то што ћемо да урадимо у наредне три или четири године. Да дочекамо тај 1. децембар 2026. године да испоручујемо све резултате, да сачувамо земљу, да не поклекнемо по питању Косова и Метохије, пре свега поводом чланства у УН, јер да се не лажемо, то је кључна ствар. Да видимо можемо ли некако да сачувамо и заштитимо нечим и на неки начин Далибора Јевтића са Косова и Метохије, којег данас гони Азем Куртај, који би упуцао Милоша и другог малог Стефана Стојановића на Бадњи дан, а тужи га зато што он рекао да је то био покушај убиства", рекао је председник Вучић. 

Исто тако, нагласио је, да видимо можемо ли  да идемо брже ка Европи, можемо ли да добијемо зелене линије које су за нас од суштинског значаја за убрзани покрет ка Европи, за побољшање рентабилности и економичности предузећа.

Такође, истакао је, можемо ли да добијемо укидање ПЕМ конвенције, пошто, како је рекао, нико у Србији не зна да објасни људима шта је то.

"Ми данас не можемо да доведемо "Мерцедес" или "БМW", зато што не можемо 55 одсто делова да производимо на територији наше земље и они, кад би извозили у Европску унију, морају 10 одсто да плате посебно царину због постојања те ПЕМ конвенције. Да нам укине Европска унија ПЕМ конвенцију, да видимо шта је то што ми морамо да урадимо да се то направи. Јер онда ћемо да привучемо и Корејце и Јапанце и све друге. Не говоримо о деловима, већ говоримо и о стварним произвођачима", истакао је председник Вучић. 

Нагласио је да је много тога пред нама и да је зато Покрет важан. 

"Потребна нам је нова енергија, да схватимо да тај "EXPO" припада свима нама, да то није "EXPO" који припада некоме на власти", рекао је  председник Вучић.

На питање да ли би у Покрет примио и оне који су потписали Проглас, председник Вучић је одговорио да међу њима има квалитетних људи и да разуме да никада неће постићи унисоност.

"Ја немам проблем са тим ко је шта потписао. Нисам неко ко има потребу да се додворава некоме зато што је тај неко себе прогласио за елиту. Увек сам се трудио да поштујем људе који доприносе, који марљиво раде. Да ли је тамо имао добрих паметних људи? Па нема никакве сумње. Свуда их има. Да ли верујемо то да ћемо ми да постигнемо унисоност, нећемо никада. Постоје различити партикуларни, политички, лични интереси многих и тако даље. Никакав проблем са тим", рекао је председник Вучић.

Додао је да му је нешто друго важније. 

"Ја позивам све те људе да се укључе у све ове пројекте, нека раде са државом, нека њихове компаније раде, нека зарађују новац, нека се у томе виде, макар у тишини. Не тражим политичку подршку да бисмо имали једноумље, тражим подршку за Србију, да се боримо за нашу земљу, да нам не кажете да је лоше што ћемо да изградимо све ове путеве и пруге, да нам не кажете да је лоше што ћемо да изградимо научно-технолошке паркове", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић им је поручио да говоре лоше против њега, а не против своје земље.

 

Геополитика је данас најважнија тема, посебно нуклеарна енергија и литијум

Председник Вучић оценио је да је геополитика најважнија тема у свету данас, а поред тога безбедносни системи, енергетика и ко ће градити нуклеарне електране.

"Важна питања о којима треба да причамо је нуклеарна енергија и литијум у будућности. Шта ћемо у будућности радити са радном снагом, одакле ћемо је увозити. Шта ћемо са енергијом за шест година, кад будемо трошили дупло више струје?", рекао је председник Вучић.

Истакао је да би у Србији било искључења струје, да није био изграђен гасовод и ТЕ-ТО Панчево и ТЕ-ТО Нови Сад, и додао да војска има потпуне залихе муниције, хране и горива.

Упитан да појасни своју изјаву руској новинској агенцији ТАСС о томе да ће Србија наставити да одбија увођење санкција Русији, председник Вучић је истакао да је Србија једина земља у Европи која већ две године има такав став.

"То значи да се ја не бусам у прса као већина политичара у свету. Донели смо закључке на Савету за националну безбедност, осудили смо напад на Украјину. И две године издржавамо у таквом ставу", рекао је председник Вучић и додао да се "никоме није заклео" ниједном, чак ни, како је рекао, у кампањи.

Навео је да ниједној другој земљи не може да гарантује како ће се понашати, пошто се руководи интересима Србије.

Оценио је да је у Русији на снази победничка еуфорија.

"Волео бих да је мања. Видим и реакцију и механизме на Западу, као бодље код јежа. Ти односи су све опаснији, и надам се да неће бити све више трагедија", рекао је председник Вучић и додао да ће Србија наставити да се понаша у складу са својим интересима.

 

Држава улаже подједнако и у Звезду и у Партизан

Председник Вучић рекао је да држава улаже подједнако и у Црвену звезду и у Партизан као и да улаже много новца у оба клуба.

"Успео сам у томе да цео народ мисли исто што и ја, чак и они који не смеју то да кажу, а то је да улажемо много новца у њих, а да је све остало тражење алибија за сопствене неуспехе", рекао је председник Вучић.

Сматра да је "прича" око Црвене Звезде и Партизана веома успешна.

"Зато и улажемо тај новац и срећан сам због успеха и Црвене звезде и Партизана. Али они меру успеха траже у победи над оним другим, односно у поразу оног другога, а не у сопственим успесима", рекао је председник Вучић.

Навео је да Партизан добија од државе нешто више новца у фудбалу од Звезде, јер је Звезда имала и веће приходе, али и да постоје разни начини да се гледа на приходе, па тако наводи и да неки од приватника који улажу у та два клуба то раде, јер их је држава замолила.

"Увек се трудимо да то меримо на равне части, јер није све у оном новцу који видите на прву, па сад као "Партизан је добио мање у кошарци". Није добио мање. Немој да вам причам и о (београдској) Арени, која је цена и немој да причам и о приватницима и о свему другом. Добијају подједнако. И држава је поносна на то што улаже тај новац", рекао је председник Вучић.

Истакао је да се лично увек залаже за приватизацију српских клубова, али да  људи то не воле да чују.

"То је једина ствар за коју вам кажем унапред да немам снаге да изведем, зато што је опште лицемерје и у нашем друштву. Сви знају да без тога не можемо, нико своју главу неће да потури", оценио је председник Вучић.

Додао је да Србија улаже пет пута више новца у спорт него што је то био случај до 2012. године.

"Задовољан сам због тога, улажемо у рукомет много више, у одбојку много више, у ватерполо много више. Верујем да ће поново доћи велике генерације. И наставићемо то да радимо. За мене је успех десет медаља на олимпијским играма. Не заборавите да смо имали много више и у Рију и у Токију, него што смо имали у Лондону и Пекингу", закључио је председник Вучић и подсетио да ће награде за злато, сребро и бронзу на Олимпијским играма износити 200.000, 80.000 и 60.000 евра.

 

Није био лак састанак са Мишелом, рекао је да траже решење за динар

Председник Вучић изјавио је да данашњи разговор са председником Европског савета Шарлом Мишелом није био лак, али да је био сагласан са њим по питању динара на КиМ.

"Рекао ми је да траже начине и да траже решење", навео је председник Вучић.

Председник Вучић је навео и да Европа мора да сагледа своје стратешке интересе и да понуди нешто Србији.

Пренео је и да је за Бањску Мишелу рекао све што има, а да је он био фер и показао респект према Србији. 

"Питао ме је знаш да сви говоре о Бањској и помињу Бањску. И ја сам му рекао све што сам и вама рекао - знате, ми то доживљавамо мало другачије него ви, а раде наши надлежни државни органи и подићи ће оптужне акте у складу са законом за одређена кривична дела", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је навео да га је Мишел питао која су кривична дела у питању.

"Можда ће да подигну за изазивање опште опасности, а како да подигну за неко друго кривично дело када ће ти људи да се појаве и кажу па ми смо радили свој посао, јер по Резолуцији 1244 то припада Србији, а по тој Резолуцији требало је да буде до 1.000 војника и полицајаца које нису дали, а ми морамо да заштитимо своја огњишта и своју земљу у складу са Уставом Србије. А шта ћемо ми онда да им кажемо? Због тога ћете  да будете осуђени или ћемо да прихватимо да је Косово независна држава па ћемо из тог угла да им судимо", рекао је председник Вучић. 

На констатацију да ли би то сада значило као да су они формално били део јединица председник Вучић је рекао да нису формално били део, али су били формално део живота на КиМ. 

"Ти људи су били прогоњени као звери, тим људима је обећано да их нико неће гонити после барикада у новембру и децембру, ја сам им дао то обећање, ја сам их слагао, не зато што је то било моје обећање већ зато што су ми то дали Европљани и Американци. Шта ми говорите, рекао сам му погледајте каква је ситуација у Северној Македонији, тамо нисте причали о терористима. А овде, гоните, а ако не гоните, ми ћемо вас да гонимо", рекао је председник Вучић. 

На питање да ли чека позив из Брисела, председник Вучић је рекао да се чека позив да неко оде и да са њима разговара, али да нема о чему. 

"Петар Стано је у праву, не знате ни о чему да разговарате, када човек (Аљбин Курти) неће да прича о заједници српских општина, када неће да прича о динару, када их лаже о тромесечној суспензији, а у ствари нема никакве суспензије, јер зауставља динар на административној линији", указао је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао и да људима мора да се обезбеди новац. 

"Нешто мора да се реши у данима који су пред нама, ми морамо људима да обезбедимо живот, плате, ти људи живе од наших плата", рекао је председник Вучић. 

Не мисли да је могуће да се све врати на неко прошло време, јер како је рекао "они то неће да ураде, а имаће прикривену, прећутну подршку појединих фактора моћи". 

"Који ће увек да се труде да праве баланс између Београда и Приштине и да траже кривца и у Београду. Зато што је то њихово чедо. Како год да су љути на њега (Куртија) на крају ће пред поноћ да га помилују, јер је њихово чедо", рекао је председник Вучић. 

На питање да је када је пре годину дана представљен француско - немачки план тада је речено да је то нешто што мора да се прихвати тако како јесте и хитно, а пошто је прошло годину дана, да ли су се те ствари десиле. 

"Није тако речено. Неки су тако рекли, ми нисмо тако рекли. Ја сам пред Шолцом, Макроном, Мелони, Мишелом који је данас био фер па ми то поновио и потврдио, Борељом и Лајчаком, њих шесторо је било у Бриселу, рекао сам све што смо рекли да ћемо да испунимо, а  не можемо да испунимо оно што је супротно Уставу Србије, што сам рекао и у Народној скупштини, а то је не можемо да испунимо територијални интегритет Косова, чланство у УН и у агенцијама, институцијама и организацијама УН", рекао је председник Вучић. 

Председник Вучић је истакао и да је рекао шта је оно што можемо, а шта је оно што не можемо да испунимо. 

"При свему томе ми смо део тога кренули да испуњавамо, Приштина ништа није испунила. Ни из тог ни из било ког другог папира и никада неће. Али је проблем у томе што кроз те расправе које ми водимо овде, и уз то да "мени неко доака" - ми себи и својој земљи наносимо штету и дајемо Куртију муницију. И то је оно што све време радимо, али шта ћу ја ту, када је већа жеља и већа потреба свакоме да науди Србији, па макар доносећи нешто лоше Србији да се макар мало наштети Вучићу", оценио је председник Вучић.

 

Да сваког дана можемо да се похвалимо нечим што смо урадили за људе

Председник Вучић замолио је људе који ће се налазити на сваком нивоу власти у Србији да раде свој посао и да се брину о грађанима, те да не губе енергију на глупости и чаршијске приче, за које је истакао да су готово увек неистините.

"Молим вас да бринете о људима. Молим вас да решавамо ове проблеме. Молим вас да свакога дана можемо да се похвалимо неком Нађом ("дете-лептир" која је добила лек о трошку државе). Да свакога дана можемо да се похвалимо нечим што смо радили за људе", поручио је председник Вучић.

Грађанима је поручио да пред Србијом нису лака времена, али је истакао како ће он увек имати енергије да се бори за њу.

"Хоћу да знате, да знам да ћу имати и сам још три године енергије, колико ми траје председнички мандат. Да се свом снагом и свим срцем борим за вас, да се борим за нашу Србију", навео је председник Вучић.

Подсетио је да му 2027. године истиче председнички мандат и да не може више да буде председник, па зато жели да остане упамћен у историји заједно са грађанима Србије.

Хоћу и сам заједно са вама да будем запамћен, да сам учествовао у овом најбржем развоју Србије у њеној историји. Никада нисмо брже напредовали у својој историји и зато вас молим да помогнемо, да изгурамо још ове четири године најјаче што можемо, да будемо поносни домаћини "ЕXPO 2027", закључио је Вучић.

 

 

Извор: Танјуг/РТС 1