Вести

Вучић: Србија мора да чува мир, стабилност и сигурност

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је да нема никакве сумње да ће позиција наше земље по питању Русије бити још тежа због оног што се десило Алексеју Наваљном.

Председник Вучић рекао је да није питање да неко дође и каже - 'ајде сад уведите санкције, пошто знају да то није могуће, већ да је реч да се Србији стављају у изглед неке лошије ствари.

"Да ли вам се у изглед стављају неке лошије ствари, да ли вам се у изглед стављају неки проблеми, неки приступи одређеним фондовима, могућност да утичете на напредак Србије? Да, наравно, логично. И тога ће тек бити. Ово са Наваљним је, наравно, трагично када тако млад човек изгуби живот", рекао је председник Вучић одговарајући на питање да ли ће се сада појачати притисци на Србију да уведе санкције Русији.

Председник Вучић рекао је да не жели да улази у то шта се десило са Наваљним јер није истражни орган.

"Нисам толико паметан као сви у свету који унапред све знају. То је све за политичке аналитичаре, није за председника једне земље. Али, да ли ће нама позиција бити још тежа, такође немам никакве сумње", нагласио је председник Вучић.

Напоменуо је да је у Минхену по том питању видео навијачки приступ, што се исто дешава и у Србији.

"У Србији када гледамо утакмицу Интер - Милан, ми се поделимо па навијамо једни за једне, други за друге, са мало мање страсти него када играју Звезда и Партизан, али увек томе приступамо на сличан начин. Тако ми и у међународној арени не волимо да слушамо аргументацију, не волимо да имамо озбиљан приступ. Ми волимо да имамо навијачки став. И све што нам се допада, то безрезервно прихватамо, а све што нам се не допада, па ма колико било истина, то безрезервно одбацујемо. И у таквим условима, у земљи којој не постоји велики простор или довољан простор за аргументацију, већ је све засновано на емоцијама било због онога што је традиционални приступ, било због онога што је резултат деловања појединих сила у прошлости, било због некаквих очекивања у будућности, то је много тешко", навео је председник Вучић.

 

У једном дану пала подршка Европској унији у јавном мњењу за 10 одсто

Председник Вучић изјавио је да је велику штету држави нанела хајка која је, како је рекао, вођена из ове земље против сопствене земље, а истовремено је у јавном мњењу опала подршка Европској унији за 10 одсто.

"Велику штету је овој земљи нанела хајка, али на част онима који су то радили и у томе уживали. Они су убеђивали људе из Европске уније како је дивно то што је Европски парламент донео резолуцију против Србије. А шта се догодило у јавном мњењу Србије? У једном дану су (ЕУ) изгубили 10 одсто популарности", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић додао је да је проценат оних који су сигурно за улазак у Европску унију 24,2 одсто, а они који су сигурно против чине 26 одсто, по први пут.

"А што сте то радили? Слушајући оне, који су не само мањина у земљи, већ који не воле своју земљу. И сад ћете да кажете за то сам крив ја? Не. То сте ви урадили, а ја ћу да се борим да вам подигнемо популарност, зато што сви који су вероватно "за" су они који 99 одсто верују и мени", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић рекао је и да је план и програм до 2027. године озбиљан, да се о њему мора стално размишљати и да се мора радити на њему.

"Наша економија мора да напредује, што значи морамо да привлачимо инвеститоре. Максимално морамо да привлачимо инвеститоре више него икада. Морамо да подстичемо домаћи предузетнички дух и домаће инвеститоре. Морамо да проналазимо новац, да истовремено не повећавамо дефицит и не повећавамо стопу јавног дуга у односу на бруто домаћи производ. Морамо да повећавамо плате и пензије, али да нам не буду веће у бруто домаћем производу, дакле од 9 и 11 одсто", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић додао је и да, упркос томе што много тога није наклоњено Србији и што није признала тзв. "Косово", није увела санкције Русији, нема санкција против Србије.

Председник Вучић навео је и да је Србија по нивоу страних директних инвестиција прва на Западном Балкану.

"Ми смо 62 одсто укупних инвестиција Западног Балкана. Ми смо 52 одсто укупног бруто домаћег производа Западног Балкана. Ми смо 55,5 одсто укупног извоза Западног Балкана. И данас када разговарате на такав начин у свету, они сви то знају. И зато је Србија важна. И зато се са Србијом разговара. Јер српска економија напредује. Да би српска економија морала да настави убрзаним темпом да иде напред, она мора да обезбеди политичку основу, а то су мир, стабилност, сигурност", рекао је Вучић.

 

Током говора супруге Наваљног понашао сам се достојанствено, са пијететом

Председник Вучић изјавио је да се током говора супруге преминулог руског опозиционара Алексеја Наваљног на Минхенској безбедносној конференцији понашао достојанствено, попут човека који пружа и показује пијетет према некоме коме је блиска особа преминула, а да постоје многи у Србији који користе сваку прилику како би напали своју земљу.

"Урадио сам све онако како достојанствен човек пружа и показује пијетет према некоме коме је блиска особа преминула. Из овог или оног разлога. Ја нисам отишао на фудбалску утакмицу. Дошао сам на озбиљан скуп и нико неће да ми одређује како ћу да седим, стојим. Понашам се веома дисциплиновано, јер сам по томе изузетно познат у целом свету. Ја сам човек који не идем да бих губио време и узимао дневнице. Ни једну дневницу од 2012. године нисам узео. До сада бих на дневницама могао да будем мултимилионер", рекао је председник Вучић говорећи о детаљима са панела на самиту у Минхену на којем је говорила Јулија Наваљни.

Додао је да на међународне скупове одлази како би се борио за своју земљу.

"А да сам, рецимо, аплаудирао на део да га је убио Путин и да је он зло, ти исти медији, пошто они немају никакву идеологију, осим идеологије "мрзимо Александра Вучића, јер не можемо да га победимо", би рекли Вучић прогласио Путина за убицу", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић објаснио је да је на том панелу седео у делу који је био намењен председницима држава.

"Био је ту председник Чешке, председник Летоније (Едгарс) Римкевичс. Иза су седели премијери (Данске, Мете) Фредриксен, (Албаније, Еди) Рама. Римкевичс си изашао, изашао је председник Летоније, а ја волим, наравно, да слушам кад год могу. Слушали смо (потпредседницу Сједињених Америчких Држава) Камалу Харис, пажљиво сам слушао шта је потпредседница САД говорила. Поред мене је седела једна жена, ја стварно нисам имао појма ко је она. Погледао сам у беџ, али беџ је био окренут наопако и нисам могао да видим ко је жена. Крив сам што нисам знао ко је жена", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић рекао је да је у једном тренутку председник Минхенске конференције Кристоф Хојзген замолио присутне да не напуштају панел јер ће се обратити специјални гост.

"Каже "са нама је Јулија Наваљни". Ја тек тад видим да је то жена која је пре два минута седела поред мене, а да појма нисам имао ко је. Мислим, изразио бих саучешће, али бих вероватно погрешио, јер је њена прва или друга реченица била "немојте да ми изражавате саучешће, јер ја и даље не знам да ли је то тачно и даље не верујем ништа руским властима". Можда би се наљутила да сам то урадио. Не знам ни сам, не знам ни шта бих данас урадио после свега", навео је председник Вучић.

Додао је да је она за говорницом причала о смрти свог супруга.

"Слушате некога ко је добио вест да му је супруг преминуо. Наравно да вам је жао, наравно да разумете, наравно да је ваша обавеза да покажете пијетет. Седите мирно, устанете, ћутите. Кажу, ниси устао за два секунда и довољно брзо него ти је требало четири секунда да устанеш", рекао је председник Вучић надовезујући се на коментар новинарке да су медији Јунајтед групе писали да није довољно брзо устао током говора Јулије Наваљни.

Додао је да не жели да се никоме правда јер не зна ни због чега би се правдао.

"Само дан пре тога рекли су да су пронађене српске гранате у Белгороду. Видите, нећу да избегавам тему. Јесмо ли то послали Украјини? Нисмо. Јесмо ли послали Русији? Нисмо. Је л' ми то продајемо по свету? Па наравно да продајемо. Од тога живи сада 20.000 људи у овој земљи. И шта сада са тим? Нисам разумео цео смисао свега тога. Али само хоћу да вам покажем да сваку прилику многи у овој земљи користе само да нападну своју земљу", рекао је председник Вучић.

 

Колико сам обавештен, ми имамо већину за Београд

Председник Вучић изјавио је да, колико је он обавештен, листа "Александар Вучић - Београд не сме да стане" има већину да формира власт у Београду.

"Оно колико сам ја обавештен, ми имамо већину у овом тренутку.  За Београд, ми имамо већину. О томе ће људи да говоре. Не верујем, нисам сигуран да ће да говоре сутра, то зависи од Александра Шапића и како ће се договорити са нашим одборницима и тако даље", рекао је председник Вучић.

Како је навео, рок за формирање је до другог или трећег марта.

Када је реч о наводима народног посланика "Ми - глас из народа" Бранимира Несторовића да се у Београду "иде поново на изборе да се зна шта је шта и ко је ко", председник Вучић рекао је да сматра да је ту у питању партијско-лична калкулација.

"Шта тиме добијате ви, шта тиме добија било ко у овој земљи? Да ли ћемо да имамо још два или три месеца неке кампање и још три месеца после тога неког конституисања? А, шта ћемо ако опет не можемо да конституишемо? Је ли то рационално? Има ли то смисла неког? Нема. Не разумем зашто би неко гласао за њих сада, после оваквих изјава", истакао је председник Вучић.

Председник Вучић рекао је да би желео да њима ("Ми - глас из народа") постави питање какве би везе са грађанима имао евентуални бољи резултат на изборима.

"Ваљда желите да урадите нешто за људе у овом граду? Ваљда знате да имамо трку са временом за "EXPO 2027"? Ваљда знате колико је важно да то све постигнемо и направимо? Ваљда је то важније од ваша два или три мандата више? Надам се да не сањате и да не обмањујете јавност да ћете да добијете 50 мандата више. Пошто знате да то није баш реално", рекао је председник Вучић.

 

Многи не виде тежину задатка пред нама

Председник Вучић изјавио је да није задовољан понашањем многих у земљи, јер, како истиче,  не разумеју тежину задатка пред нама.

"Не могу да кажем за неке да су лењи, али нажалост нисам задовољан понашањем многих и чини ми се да они не разумеју шта је то што смо ми презентовали", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић додао је да сви морамо да будемо фокусирани на резултате и да без тога ништа нећемо постићи.

"Зато сам љут када видим да многи у извршној власти не разумеју то. Не могу они да се понашају као сви обични људи. Ја не тражим од њих да сваку суботу и недељу буду заузети и да морају да раде. Али тражим од њих да имају мање нерадних дана него што имају обични људи", рекао је председник Вучић.

Нагласио је и да је поносан што је држава успела да "Air Serbia", нашу националну авио-компанију, подигне из мртвих, јер је, како је указао, она била потпуно уништена, али је направљено да она сада буде најбоља компанија у региону.

Председник Вучић навео је да је задовољан како је обележен Дан државности у Србији.

"Поносан сам на то како је тај празник обележен. Имали смо преко 50 различитих изложби и стотине манифестација. Министри су учествовали у томе и стварно сам био по том питању задовољан", рекао је председник Вучић.

Додао је да из дела опозиције може да се чује да је то кич, али да они, како је рекао, имају проблем јер мрзе све што је српско.

"А кад већ причају о ватромету, поносан сам и на ватромет, поносан и на топовску паљбу, поносан на отварање 50 и 60 музеја са поставкама слика од Надежде Петровић, дивним глумцима који су одиграли безбројне представе са историјски важним темама, али и са оним што нас чека у будућности", рекао је председник Вучић.

 

Боље да немамо власт у Београду, него да буде украдена

Председник Вучић рекао је да је боље да Српска напредна странка нема власт у Београду, него да буде украдена и навео да тренутно коалиција окупљена око те странке има легалну већину, али не и сасвим легитимну, те да ће сачекати до 2. или 3. марта, па ако не буду имали и легитимну већину, ићи ће се на нове изборе.

"Ја знам да ми имамо већину која је више него легална, чак и делимично легитимна у овом тренутку. Зато што (постоји) део људи (одборника), чак је са њиховим именом излазила та листа, за коју верујем да би подржали ову страну. Али то није апсолутни легитимитет. Ја не желим и молио сам ту и Александра (Шапића), Ану (Брнабић) и Милоша (Вучевића) и све, не желим да ми будемо лопови који краду бирачку вољу, као што су они украли бирачку вољу 2008. године, као што су покушали да украду и 2012. године", рекао је председник Вучић.

Истакао је да СНС тренутно има легалну већину у градској скупштини, те да има још одборника заинтересованих за коалицију са СНС, те да би СНС могао и са неким другим одборницима у коалицију, а не само са одборницима са листе Бранимира Несторовића.

"Дакле, имамо легалну већину. Чак и добрим делом легитимну, али не сасвим. Ја мислим да је то фер према људима у Србији, да се њихов председник понаша на одговоран начин. Ја добро знам шта је демократија. Демократија је пустити људе да протестују и да их не бијеш, а не да убијеш бога у демонстрантима зато што им не даш да оду до РТС-а и до Председништва, па (је) страдао Ранко Панић (2008. године)", рекао је председник Вучић.

Додао је да ће коалиција око СНС сачекати до 2. или 3. марта, да виде да ли ће, поред легалне, имати и легитимну већину.

"Ако немамо, идемо на изборе. А онда, да ли ћемо да изаберемо у међувремену председника Скупштине, тек да видите да имамо легалну већину, да би се добило још месец више, да би могло у три месеца се расписује, или ће да иде у два месеца, јер је то рок 45 - 60 дана, али то све иде у складу са законом", закључио је председник Вучић.

Председник Вучић подсетио је да је 2008. године као кандидат Српске радикалне странке за градоначелника потписао споразум са Социјалистичком партијом Србије, али је затим направљена друга већина.

"Сећате се, када су завршени избори, (Драган) Ђилас није имао већину за градоначелника. Имали смо ми. Једина легитимна већина је била СРС и СПС. Они (СПС-ДС) су направили легалну већину, али су украли вољу народа. Дакле, то је био дан када је Драган Ђилас опљачкао грађане Београда, не причам само о новцу, украо је њихову вољу. Јер је било потпуно јасно да је легитимна воља била на другој страни грађана Београда", рекао је председник Вучић.

 

Опозиција увек користи најпоквареније лажи

Председник Вучић изјавио је да су, како је рекао, највеће и "најпоквареније" лажи опозиције у Србији та да се неке ствари догађају "само у Србији" када је реч о нечему негативном и та да се новац троши на неважне ствари док се деца лече СМС порукама.

Председник Вучић навео је чињенице о лечењу деце и лечењу ретких болести - бесплатно, и истакао да то ни у неким најразвијенијим земљама није случај.

"Прва од три најпоквареније реченице које највећи лажови у овој земљи изговарају, покварена лаж "ово само у Србији има" и увек је негативно. Никада неће да вам кажу - погледајте ова Сланинијада толико је лепа, ово само у Србији има. Али, ту реченицу ће да искористе за шта год да је негативно", рекао је председник Вучић.

Додао је да, ако неко воли своју земљу, некада треба и да јој опрости и прећути, да каже, али да пронађе више лепих и добрих ствари. 

"Ти си део те земље, она је део тебе, подржи своју земљу, своју Србију", истакао је председник Вучић.

Председник Вучић указао је и на "најбеднији и најјаднији политички трик" попут организовања демонстрација после мајских трагедија у "Рибникару", Дубони и Орашју и нагласио да се у Србији много више болести лечи него у највећем делу најразвијенијих земаља света.

Навео је неколико примера, прецизирајући да се у Србији по рођењу ради скрининг који држава плаћа за четири болести. 

"То се ради у 20 земаља, најразвијенијих европских, али у 25 које су много развијеније од нас је још пилот - пројекат. У поређењу са 2012. годином, улагања у (лечење) ретке болести су сада не 55 одсто, већ 55 пута већа. Тада је улагано неких 130 и нешто милиона, сада преко седам милијарди", нагласио је председник Вучић.

Председник Вучић рекао је да се само у Америци, Немачкој и Србији бесплатно лече "деца лептири" и да имамо 39 таквих случајева.

"Само то кошта 635.000, просечно тај лек, на годишњем нивоу. Србија лечи и плаћа више него било ко. Када сте болесни ви кажете "плаћено је здравствено", половини није, све лечимо бесплатно. Када кажете плаћено је здравствено - нека је плата 1.000 евра, израчунајте за здравствене доприносе издвојите до 1.500 евра, просек је 500. Болнички дан у корони, 10 дана је тај износ пута три, четири, пет", рекао је председник Вучић и нагласио да држава преузима на своја леђа превазилазећи трошак.

Председник Вучић подсетио је на бројне акције, као што је она за малог Лава.

"Ти људи су посебно дивни јер су њихови животи - животи њихове деце и неће размишљати шта ће да им кажу комшије и захвалиће се увек држави. Не Вучићу и неком министру здравља, већ држави - хвала, јер им је помогла да своје анђеле могу да гаје", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић истакао је да је идеја стварања Покрета за државу и народ била због тога што негативан однос према држави мора да се мења.

"Људи морају да разумеју да када идете у Грчку ауто-путем и за тај ауто-пут кажу "да, то је наш новац", јесте, али је био ваш и пре 10, 20 и 30 година, а никада није изграђено ништа. Не можете да уђете у воз Београд - Нови Сад. Када смо имали ту брзу пругу? Никад, а имали смо те паре и раније у земљи", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић упутио је молбу свим људима да не иду против своје државе у сваком тренутку, како би се остварили циљеви до краја 2026. године, када долази инспекција за "EXPO 2027".

"Први децембар 2026. је "дан Д", ми тада кључеве предајемо не знам коме у свету ко мора да уђе и да каже да је све у реду, да је Србија спремна за "EXPO 2027"", истакао је председник Вучић и додао да до тада све мора да буде завршено за "EXPO 2027".

 

Ускоро идем код Макрона, понашање опозиције за Косово и Метохију бедно

Председник Вучић најавио је да ће ускоро отићи у Париз и сусрести се са француским председником Еменуелом Макроном.

"Да га обавестим (Владету Јанковића), ускоро опет идем у Париз. Опет идем код Макрона. И биће много важних гостију овде. А они (опозиција) ће да буду увек на нивоу (европосланика Андреас) Шидера и Виоле фон Крамон. Свако своме јату", истакао је председник Вучић.

Председник Вучић тако је прокоментарисао изјаву Владете Јанковића да је председнику Вучићу после Бањске значајно смањен кредибилитет у свету који је на издисају,  да се то види по начину на који се третира у европској заједници и међународним скуповима, као и да више не пије "поноћни коњак" са Макроном.

На изјаву Јанковића да је то све последица Бањске и, како је рекао, "бедног Вучићевог копрцања" које траје већ годинама, а чему сада истиче рок, председник Вучић је истакао да је управо (опозиционо) понашање по питању Косова и Метохије бедно.

"Копрцање бедног да не признам независно "Косово"? Моје копрцање је јуначко да не признам независно "Косово". А њихово понашање је бедно. Кад смо већ код коњака, много више волим вино него коњак. Случајно, најтежи дани које сам имао су били у Гранади, баш после Бањске и баш тад сам са Макроном пио коњак и то баш у поноћи. То је трећи, четврти пут да у поноћ пијемо коњак", навео је председник Вучић.

Додао је да се опозиција радује свему што је лоше за Србију и да му се сада замера у резолуцији европског парламента што је расписао изборе, иако је опозиција у писаној форми тражила то од њега.

"Важно је да људи знају да сам оптужен - да сам желео изборе мимо њихове жеље, у званичној резолуцији Европског парламента. Чиме је то могло бити мотивисано? Најгорим могућим и најнижим могућим мотивима. То је таква једна ноторна лаж и сваки грађанин Србије зна да је то лаж", истакао је председник Вучић.

Како је рекао председник Вучић, што се тиче Европске уније све најбоље мислимо о Европској унији, осим о њиховом лицемерном односу према Косову и Метохији и то на сваком кораку.

Истакао је да је одавно рекао да га опозиција неће победити на изборима.

"Рекао сам вам да ћу отићи и биће баш тако како сам вам и рекао. Да ли се њима жури, па моја смрт је за њих решење. Човек увек умире два пута. То једном је неважно. Свако од нас то једном умире, али неки имају и живот после тога, а то је оно што ће остати запамћено у народу и што су резултати - колико си школа изградио, колико си болнице изградио, колико си километара пруга и путева направио, научних центара", рекао је председник Вучић.

 

Државни органи раде свој посао и спроводе истрагу везано за Бањску

Председник Вучић изјавио је да државни органи раде свој посао и спроводе истрагу везано за догађаје у Бањској у септембру прошле године.

"Баш чудно (што је Интерпол расписао потерницу за Миланом Радојичићем). Више није ни потпредседник Српске листе већ Вучићев савезник. То је отприлике као Мала Антанта, Велика Антанта, па је Вучићев савезник. Јер пропало вам је све ако нисте Вучића напали", рекао је председник Вучић коментаришући то што су медији из Јунајтед групе упитали хоће ли неко да ухапси Милана Радојичића.

Председник Вучић рекао је да "наши државни органи раде свој посао и спроводе истрагу и у складу са тим ће се понашати".

 

Србија је слободна и слободарска земља

Председник Вучић поручио је европосланику и једном од међународних посматрача на изборима у Србији Андреасу Шидеру да је Србија слободна и слободарска земља.

"Нисмо вам дали ни у Првом светском рату да одлучујете о судбини Србије и да нам одређујете ви како ће да се воде истраге или нешто друго. Никада вам то нећемо дати", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је на оптужбе Шидера и његове изјаве да ће Европска унија једног дана обелоданити оно што је он урадио, одговорио да га моли да изађе и каже све о њему.

"Ево ја њега молим да изађе са свим што може о мени. Са свим што год му падне на памет. Са свим њиховим шта год имају у мени. Не дао вам Бог да вам ја причам шта све знам о њима", навео је председник Вучић.

Навео је да Шидер ових дана покушава да убеди грађане Србије да он зна боље шта су интереси српског народа.

"Шидер који гледа наш народ и зато каже да око укидања динара на Косову и Метохији нема свој став, каже ту је неутралан. А ту је неутралан да, само није неутралан око независног "Косова" и око Сребренице и свега другог", указао је председник Вучић.

 

Суштина свих услова да ниједна листа не носи моје име

Председник Вучић поводом изборних услова које је објавио ПроГлас рекао је да се све своди на трећу тачку, а то је да ниједна листа не сме да носи његово име.

Председник Вучић навео је да је интересантно да се тај закључак појавио и на седници Европског парламента у Стразбуру.

Оценио је да је као трећи услов да носилац листе не може да буде неко ко није кандидат, наведено да би се мање приметило, али да је то ипак суштина свега.

"Сви знате да је то једни разлог зашто су ово писали. Нису они видели Европски парламент. То је била нека сала поред. Морате да разумете. Они су ушли у зграду. А није њих нико ништа питао у Европском парламенту, него су они организовали панел. Они дођу тамо, причају глупости, које слушају њих двоје, троје", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић прокоментарисао је и први услов, то јест ревизију постојећег и састављање тачног бирачког списка, и додао да једва то чека и да за разлику од опозиције када је била на власти сада се може доћи до бирачких спискова.

"За разлику од њиховог бирачког списка, до којег никад нисте могли да дођете, у којем су мртви стајали по десет година на списку, који нису имали никакву везу компјутерску са матичним књигама, ни са било чим, данас је све транспарентно и све другачије. На сајту је доступно свакоме. Није случајно та бесмислица ту стављена, зато што је морала да се смисли нека бесмислица", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић прокоментарисао је и то што ПроГлас тражи да се овера потписа за подршку кандидатима ради само код нотара и у суду и рекао да то за њега не представља никакав проблем.

"Једва чекам. И ми смо били против, они су тражили да могу чак и општински службеници да оверавају, не би ли лакше могли да скупе потписе. То је за нас дивно, лако и лепо. Само за њих нисам сигуран да ли је дивно, лако и лепо. Једва чекамо то. Са одушевљењем то прихватамо", додао је председник Вучић наводећи да ће се опозиција намучити да те потписе сакупи.

Председник Вучић прокоментарисао је и захтев који се односи на медијски плурализам и додао да су код Н1 и Нове С покушали да плате рекламу, да су они рекли не и да су забрањени код њих.

"Ви сте звери из Зоолошког врта, вама нећемо ни за паре да емитујемо било шта. Толико о медијском плурализму. Тај плурализам је тако заступљен и направљен да сам од 24 сата у временској прогнози - Хитлер, а у спорту сам Стаљин", додао је председник Вучић.

Рекао је да га чак и на спортским каналима опозиције прозивају, а поводом критика које су биле упућене кошаркашу Николи Јокићу да је бот, захвалио и њему и свим људима који су се супротстављали лажима.

Пета тачка у том захтеву је одговорност за кршење закона у претходним изборним процесима, на коју је председник Вучић одговорио да постоји кривични закон за најтежа дела и истакао како може да се подноси кривична пријава, ако нигде није било приговора и да никад мање жалби није било на бирачким местима.

"Када нема нигде ни приговора, када никад мање жалби на бирачким местима, никад мање ничега. Пустимо, потписали или не потписали. Да могу да се жале после, добро, није никакав проблем и кад потпишете и кад не потпишете. Никакав проблем. Ја вас питам, где сте поднели приговор? Где сте рекли да је постојао проблем? Па нигде, наравно, нигде", закључио је председник Вучић.

 

Замолићу МУП да у понедељак објави статистику о расветљеним убиствима

Председник Вучић изјавио је да ће замолити Министарство унутрашњих послова да у понедељак објави бројеве и статистике о броју расветљених убистава и броју ухапшених за та најтежа кривична дела, како би показали колико је данас МУП успешнији у односу на период претходне власти.

Председник Вучић то је рекао коментаришући тврдње изречене током расправе у Европском парламенту у Стразбуру да српска полиција није ухапсила одговорне за мајске трагедије у "Рибникару" и Дубони и да је за трагедије одговорна власт и министар полиције.

"Не знам шта бих рекао. Одговорни су ухапшени истог дана. Ово показује размере безобзирности. Знају они сви све. То су празне приче, него имају своје геополитичке интересе другачије", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић истакао је да је шокиран и да не може да верује да неко може за говорницом парламента да изговори такве ствари.

"Али то вам показује да немају ни планове, ни програме. И немају не само љубави, већ ни поштовања према својој земљи. Такви неће никада победити у Србији. И зато сам сигуран да ћу и 2027. године, када више не будем председник, имати довољно снаге да помогнем неким другим људима да могу да наставе успешно да управљају овом земљом и да је воде у сигурну будућност", рекао је председник Вучић.

 

Тражимо најбоље решење за Србе на Косову и Метохији, људи не могу остати гладни

Председник Вучић изјавио је да и даље не постоји решење за укидање динара на Косову и Метохији, те да ће обавестити јавност када буде постојало.

"Када будем знао какво ће решење да буде, обавестићу вас", рекао је председник Вучић.

Додао је да је у Минхену, где је учествовао на Минхенској безбедносној конференцији, имао састанак са свима који су важни за Србију. 

Нагласио је да ће тражити најбоља решења за наш народ, да људи не могу да остану гладни и да мора да се учини све да остану да живе на Косову и Метохији.

 

О инциденту у Сплиту: Нека понове и следеће године

Председник Вучић изјавио је, коментаришући паљење лутке са његовим ликом у Каштел Старом, у Хрватској, да је био прилично и срећан и поносан и додао да моли оне који су то радили да то понове и следеће године.

Председник Вучић је, на питање новинара да прокоментарише тај инцидент, рекао да је то код њега изазвало посебно задовољство и посебан понос.

"Да будем искрен, знам да је мој отац, не могу да кажем најсрећнији, није му то пријатно, али је веома задовољан што је његов син доспео дотле да у очима Хрвата, не причам о свим Хрватима, већ у очима оних који не желе добро Србији, буде највећи противник", рекао је председник Вучић.

 

Партизана и Звезде не би било да нема државе

Председник Вучић изјавио је да спортски клубови Партизан и Црвена Звезда не би постојали без државе и истакао да ни један клуб у Европи, не само у Евролиги, нема толику подршку колико имају Партизан и Црвена Звезда од државе.

"Када кажемо државе, говоримо о новцу, директно од државе, Републике, преко Кошаркашког савеза, преко Града Београда", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић додао је да подршку тим клубовима пружају и компаније попут Телекома и Нафтне индустрије Србије, јер их држава моли да им помогну да би могли да буду успешнији на европској сцени, јер је то важно за углед наше државе.

"Плаћамо енормне суме новца. На то додајте да добијају по три пута нижој цени халу Арена него што је тржишна, додајте и све отплате и могућа одлагања, излажења у сусрет за порез, као и приватнике којима држава каже неретко да подрже клуб за који уопште и не навијају", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић рекао је и како се плаћају порези, наводећи да држава клубовима да паре, а онда они сутрадан уплате то што им је дато, само што народу неће то да кажу.

"Хоћете да вам кажем и објасним зашто? Зато што ми немамо уређене односе и немамо приватне клубове", рекао је председник Вучић.

Додао је да Партизан осам година не би играо европску утакмицу у фудбалу да није државе, а да у кошарци држава плаћа евролигашку лиценцу за оба клуба.

Према његовим речима, Звезди није плаћена 2014. године та лиценца и они тада нису играли у Европи, али им је након тога плаћена, како је рекао, четири или пет пута.

"Не би постојали без државе и немојте да вас лажу да су успешни, од свих оних великих акција од скупљања пара за порезе - динара нису уплатили. И то вам животом гарантујем, на данашњи дан, погледао сам папире, дужни су скоро шест милиона евра, Звезда 1,2 милиона евра за порезе у кошарци", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић навео је да му говоре "Вучићу педеру" зато што је једини који сме да им се супротстави и да каже народу истину.

Додао је и да су за последњих око шест година кошаркашки клубови добили укупно преко 50 милиона евра.

"И то само кошарка, када додате фудбал то су стотине милиона евра, бар толико. Само да имате у виду, све то радимо да би они подигли углед Србије, али увек кукњава. Ни један шпански, ни грчки, италијански, ни један клуб нема толике паре од своје земље као што имају Партизан и Црвена Звезда", рекао је председник Вучић. 

 

Предстоји борба за велике циљеве који су постављени

Председник Вучић изјавио је да предстоји борба за велике циљеве који су постављени, али да је важно да се сви људи укључе у то.

"То је другачија, промењена Србија, земља будућности. Србија која ће бити толико доминантна у региону да ће моћи да има све, али и да помаже свима у региону да иду напред. Да се поносимо што ће и у Северној Македонији, Албанији, Босни и Херцеговини сви боље да живе", рекао је председник Вучић.

Навео је да ће бити још много изазова, притисака споља и оних потпомогнутих у земљи, али и да је готово сигуран да ће земља издржати. 

"Ова земља има много паметних људи који ће да наставе да воде нормалну политику, било да завршим онако ружно како ми политички противници предвиђају и желе, или да сачекам 2027. годину, па да неки други постану председници, премијери. Потпуно је свеједно, ова земља има добру будућност и људи треба да верују у њу", рекао је председник Вучић.

Нагласио је да је сигуран да ће се заједничким радом успети у свему и гарантовати да деца имају где да остану и да живе неупоредиво боје него ми.

 

 

 

Извор: Танјуг/Прва ТВ