Вести

Вучић: Србија увек поуздан партнер у борби против криминала

Председник Републике Србије Александар Вучић истакао је, приликом уручења Ордена српске заставе председнику "Eurojust"-а Ладиславу Хамрану, да је он заслужио то признање за нарочите заслуге у учвршћивању сарадње Србије и те европске организације и поручио да ће наша земља увек бити поуздан партнер у борби против криминала.

"Заслужили сте орден за ваш допринос заједничкој борби против организованог криминала који не познаје границе. Чините част својој професији, држави из које долазите. Одликујући вас одајемо признање свим земљама чланице "Eurojust"-a због високог степена разумевања и сарадње у борби против организованог криминала", поручио је Вучић.

Вучић је указао да је "Eurojust" институција директне сарадње у заштити народа у кривичној правној области.

Рекао је да се на дневном нивоу размењују докази између европских и српских тужиоца, који делују јединствено у сузбијању свих видова криминала у Србији, али и земљама Европске уније.

"Србија је ваш истрајан и поуздан партнер", поручио је Вучић и указао на узајамно разумевање Срба и Словака које траје вековима.

"Кроз целу модерну историју смо се слагали и у многим фундаменталним питањима били смо на истој страни. Једна словачка изрека каже "најбољи комшија је најбоља ограда"", рекао је Вучић Хамрану.

Документујући тесне везе Србије и Словачке указао је на Павла Шафарика писца, филолога, лингвисте, оснивача шлавистике као научне дисциплине, по коме су именоване и улице у Србији.

"Данас наше пријатељство илуструје и чињеница да Словачка искрено брани међународно право и подржава европски пут Србије. Не изненађује што баш из те земље долази Хамран, који управља "Eurojust"-ом . Његово лично залагање за пуну интеграцију Србије у европски правни поредак завредело је ово одликовање", нагласио је Вучић.

Вучић је подсетио да од 2020. године имамо канцеларију и официра за везу у "Eurojust"-у и поручио да је Србија истрајан и поуздан партнер "Eurojust"-а и да се нада будућој сарадњи у трансферу знања, који мора бити обостран, јер наши стручњаци, како је рекао, имају знања која могу да пренесу европским колегама.

"Решени смо да се искрено и истрајно боримо против криминала са вама. У Србији увек имате позуданог саговорника и сарадника", поручио је Вучић.

Замолио је Хамрана да пренесе његове искрене жеље и речи колегама у "Eurojust"-у.

"Градећи лепе комшијске односе у Европи, заједно градимо будућност и безбедност наших земаља и нашег континента", поручио је Вучић.

 

 

Говоре о угрожености, а једини циљ им је Север

Вучић је истакао да се Београд нада наставку дијалога на високом нивоу, али да је веома забринут због сваковрсних претњи које долазе из Приштине.

Вучић је рекао да је изасланику Европске уније за дијалог Београда и Приштине Мирославу Лајчаку, са којим се састао јуче, пренео да је забринут због претњи, непоштовања Бриселског споразума, односно непостојања жеље да се испуни оно што је договорено, али и због заузимања електропривредних постројења, те и насилног понашања у вези таблица.

"Моја молба Приштини и Европској унији је да поведу рачуна о онима који сваког дана говоре о својој угрожености, а једино што им је циљ је напад на Србе, додатни притисак на Србе и даље акције пре свега на северу Косова. Молимо их да то не чине. То је важно за стабилност региона, за све наше људе, како Србе, тако и Албанце да сачувамо мир", истакао је Вучић. 

 

Не лаки разговор са сенаторима, поновио став Србије

Вучић је изјавио да је са америчким сенаторима, са којима се састао пре пар дана, имао не лаке разговоре, те да је поновио став наше земље по питању украјинске кризе, заузете у закључцима Савета за националну безбедност.

"Чини ми се да смо кроз разговор са сенаторима покренули важне теме из билатералних односа. Имали смо добар разговор који продубљује нашу сарадњу", рекао је Вучић.

Пренео је да је са сенаторима разговарао о темема које, како је рекао, нису ни лаке ни једноставне за нас - о Украјини, односу Запада према Русији, позиционирању Србије.

"Ја сам поновио ставове Србије који су заузети у закључцима Савета за националну безбедност, које је влада усвојила", рекао је Вучић.

Вучић је изразио уверење да ће Србија наставити даљу сарадњу по свим кључним питањима и даље унапређење односа са Сједињеним Америчким Државама.

 

Србији место у Европској унији, али да чувамо своје

Вучић је изјавио да је Србији место у Европској унији, и да наша земља треба да настави европски пут и да се достојанствено бори за пут у Европу, али да истовремено треба да чувамо своје.

"Да чувамо своје, самосталност и независност у одлучивању, бар док не постанемо чланица Европске уније. Јер, када сте члан клуба, онда је све другачије, али вам ни тада нико не одузима ни глас, ни мозак, ни језик", рекао је Вучић.

Вучић је рекао и да је важно да Србија буде на европском путу због вредности којима тежимо, због економског напретка, али и зато што би неко морао да каже - а, где друго Србија припада, ако не том друштву.

Вучић је навео и да разуме понекад и љутњу грађана, те да би неке државе чланице морале да поведу рачуна и покажу више поштовања према нашој земљи и грађанима, јер наши грађани желе да Србији буде допуштено да има свој глас, мишљење, за шта Србија има своје разлоге.

Вучић је указао да је по питању украјинске кризе, позиција Србије јасна - понашамо се недвосмислено, принципијелно, подржавамо међународно јавно право, не доприносимо даљем развоју сукоба, не шаљемо оружје ни једној страни, кажњавамо све који учествују у добровољним јединицама на обе стране.

"Србија се одговорно и посвећено залаже за мир, што не може да се каже за све друге", рекао је Вучић.

Многи, како је рекао, немају разумевања за Србију, јер им 1999. година не значи ништа.

"Не могу и неће да разумеју ни позицију Србије у Уједињеним нацијама, где смо у Савету безбедности увек имали подршку Русије, а не тих земаља које би данас да нас терају у политику санкција", поручио је Вучић.

Наша је позиција, како је рекао, много комплекснија и тежа.

"Ко хоће да разуме - хоће, ко неће - неће", рекао је Вучић.

Додао је да је захвалан лидерима Европске уније на разумевању према Србији, јер су дерогирали део санкција према трећим земљама и омогућили да увозимо нафту према JANAF-а.

Додао је, међутим, да за пад подршке европском путу Србије међу грађанима, има кривице и на "нашој страни", због недовољне одлучности и не увек јасном слању порука.

"Можемо некога да критикујемо, али морамо јасно да ставимо до знања који је наш стратешки пут", рекао је Вучић.

Додао је да је један од разлога и то што људи у Србији неретко чују из Европске уније речи које значе притиске око Косова, или око увођења санкција Русији.

"Значајан део људи је против тога, 76 одсто је против санкција, а 13 одсто за. И када све то умрежите, онда је релативно лако објашњиво зашто се дешава пад популарности Европске уније", рекао је Вучић. 

 

Само ја знам ко ће бити мандатар

Вучић је истакао да само он зна ко ће бити мандатар за састав нове владе Србије и поручио да на одлуку ко ће то бити неће утицати било које амбасаде или страни центри моћи.

Вучић је додао да сваког дана гледа ко сме да буде министар, ко не сме.

"Неки који су ми псовали мајку говоре да је запад већ одредио ко ће бити мандатар и министри, а у неким другим медијима читам да Москва одређује. Само се питам да ли је реално да тако нешто причају. Нити ме ко шта пита, нити је ко шта рекао. Само ја знам ко ће да буде мандатар. Не постоји ниједан човек у земљи који мисли да зна ко је мандатар", објаснио је Вучић.

Вучић је рекао да има обавезу да саслуша све друге парламентарне странке, па да види њихове предлоге.

Додао је да није немогуће да на основу тога промени свој став, али свакако неће доносити одлуке под притиском амбасада или центара моћи.

Нагласио је да је најважније наслеђе које оставља то да Србија самостално одлучује, да нам се никада више не догоди 2008. година када су западни амбасадори и један домаћи тајкун састављали владу и разорили Србију.

"Верујем да ћемо имати довољно снаге да сачувамо политичку независност да бисмо могли ићи напред", истакао је Вучић.

 

Србија плаћа велику цену због неувођења санкција Русији

Вучић је истакао да Србија плаћа велику цену због своје политике везано за санкције Русији и нагласио да ће Србија наставити да се придржава принципа којих се други не држе.

"Понекад би у политици, посебно у међународној, било добро, а најбоље би било да се то чини увек, да се поштују принципи, морал и међународно право, онако како се понаша Србија", поручио је Вучић.

Вучић је на питање за став Србије према украјинској кризи и цену коју плаћа Србија, односно писање појединих медија да Србија припрема увођење санкција Русији, рекао да не жели да коментарише новинске написе.

"Понекад човек може да буде очајан када гледа новине различитих страна, где видите потпуну необјективност, навијачку острашћеност, на једној према руској страни, а на другој антируску острашћеност. Када читате питате се да ли је могуће да људи који живе у Србији имају нешто што је важније, а то су позиција и интереси Србије", нагласио је Вучић.

Вучић је рекао да је поносан на чињеницу што у Србији не постоје антиукрајинска ни антируска хистерија, што не дозвољамо да неко уништи споменик украјинском песнику Тарасу Шевченку у Новом Саду, што су неки покушали, али ни дело Достојевског, Толстоја, Гогоља.

"То су ствари због којих сам поносан. Код нас долазе Украјинци и Руси. Врло је чудно да је добар део оних који долазе из Москве оријентисан против Владимира Путина, а добар део оних који долазе из Украјине против њиховог руководства. За нас је то неважно, већ само да будемо добри домаћини и обезбедимо све како то налажу међународни акти", додао је Вучић.

Вучић је приметио и да у Србији, како је рекао, постоји много њих који све знају боље од државног руководства - и када и да ли ћемо уводити санкције.

Подсетио је да су неки кандидати на прошлим изборима говорили да ће санкције против Русије бити уведене 4. априла, одмах после избора.

"Не сећам се да је било ко уводио санкције. Лагали су по ко зна који пут. Али некога баш брига што може да обмањује јавност сваки дан јер одговорности нема, а неко мора да има одговорност", поручио је Вучић.

Вучић је указао да је Србија једина земља у Европи која није увела ниједну рестриктивну меру против Русије.

"Да ли такав став нама доноси проблеме? Нема никакве сумње, и то много проблема у различитим сферама од финансијских инвестиција до многих других. Нема никакве сумње да веома високу цену плаћамо", истакао је Вучић.

 

Миловановић оставио траг, губитак за наменску

Вучић је изјавио да је Радош Миловановић, директор "МБ Наменска" из Лучана који је ноћас преминуо, оставио велики траг и да је његова смрт велики губитак за наменску.

"Он је 28 година био директор. Оставио је велики траг. То је велики губитак за земљу, и за нашу наменску индустрију", рекао је Вучић.

Додао је да ће настојати да се у најкраћем року пронађе адекватно или најбоље могуће решење за будућност те фабрике.

"Она нам држи Лучане, држи цело Драгачево и од великог је значаја за нашу земљу", указао је Вучић.

 

Вучић честитао васкршње празнике

Вучић је честитао предстојеће васкршње празнике.

"Свима желим срећне предстојеће васкршње празнике, да у здрављу и весељу проведете празнике, са својим породицама", поручио је Вучић.

 

Благо њима ако немају паметнија посла

Вучић је изјавио, на питање новинара Н1 да ли је упознат са садржајем најављене резолуције Европског парламента у којој ће тражити да се Србија усклади са спољном политиком Уније и уведе санкције Русији, да је видео тај документ и поручио да слободни људи и земље не доносе одлуке на основу ултиматума.

"Видео сам резолуцију ЕП видео и благо њима ако немају паметнија посла него да шаљу Србији писма шта би и како требало да чинимо са притисцима и претњама према Србији. Стварно им честитам и надамо се да имају паметнија посла. Ми њих веома поштујемо и страшно су нам важни, али много су нам важнији грађани Србије и парламент Србије. Тако да примићемо к знању све то што говоре", рекао је Вучић.

Вучић је тако одговорио на питање новинара како види изјаву Александра Вулина да је резолуција ЕП најбољи начин да Србија схвати да јој место није у Европској унији, и питање да ли верује да питање санкција неће бити постављено Србији као ултиматум.

Додао је да смо од њих у ЕП чули разне паметне ствари, али и глупости, али да се Србија увек руководила својим интересима.

Водили смо рачуна о својој земљи, а тако ћемо и у будућности, поручио је Вучић.

"Ако немају паметнија посла, пошто не могу да се иживљавају на Москви па би мало да се иживљавају на Београду - честитам им на томе. Они нека раде свој посао, а ми ћемо да радимо свој", поручио је Вучић.

Када је реч о питању када ће Србији да стигне ултиматум, рекао је да се разних ултиматума наслушао на Н1, али да смо преживели.

"Слободан човек и земља не одлучују се према ултиматумима које неко поставља и сили коју неко представља већ шта штити и чува своју земљу и свој народ. Постављање ултиматума не иде то тако лако и једноставно. У крајњој линији ако би се тако нешто догодило ми бисмо упознали народ и ништа не бисмо крили од народа што се тиче нашег опредељења, оно је јасно исказано кроз закључке Савета за нацинану безбедност и од тада се није мењало упркос штампи домаћој и иностраној", нагласио је Вучић.

 

Светски сукоб, дуго ће трајати, последице по цео свет

Вучић је упозорио да, у тренутној ситуацији, када у светском сукобу једна страна жели да порази другу, сукоб који је светски, може да траје веома дуго, а то значи да ће цела Европа и цео свет осетити последице, кроз инфлацију јер расте цена гаса, нафте, прехрамбених производа.

Вучић је констатовао да се ради о проблему који није локални, регионални, већ светски сукоб.

"То је светски сукоб Руске федерације и НАТО-а, запада, као и Украјине која страда, а да тешко можете да јој пронађете кривицу", истакао је Вучић додајући да се ради о светском сукобу у којем једна страна жели да победи другу, што показује да не желе крај сукоба.

Вучић је подсетио да је све везано за цене енергената, како жетве, и све друге пољопривредне радње, а све то је везано за цену нафте, ђубрива, што доноси раст цене финалних производа.

Пренео је да је формирана посебна група за преговоре са Русима око гаса. Такође се ради на даљој изградњи складишта за нафту, дизел.

"Све што напунимо није довољно, морамо да уложимо стотине милиона у нова складишта. Било је проблема у овој зими, али смо изгурали без да грађани виде те проблеме", додао је Вучић.

Рекао је да неће бити једноставно, и да цео свет ни о чему другом не говори.

 

Неки не могу да разумеју да људи имају свој мозак

Вучић је изјавио да је посебно поносан када неко попут Микија Манојловића, од којег, како је рекао, вероватно немамо већег живог глумца, изнесе похвале на његов рачун, и који је онима који воде хајку против њега и свих који бране свој начин размишљања, најбоље одговорио тако што је рекао да има право да изнесе свој став.

"Не знам имамо ли већег живог глумца од њега, вероватно не. Поносан сам што је тај човек говорио слободно, из своје главе, и што нисте могли ни непристојним, по мало медијски безобзирним приступом променити став", рекао је Вучић коментаришући то што га је недавно глумац Мики Манојловић упоредио са бившим председником Француске Шарлом Де Голом.

Вучић је рекао да он није велики лидер, нити је то за себе икада мислио, већ је само увек штитио интересе Србије и грчевито се борио за интересе земље.

"Не можете да разумете колико енергије, припреме целог мог тима захтева сусрет са америчким сенаторима... То је за вас, медије, како се каже, само покривалица, слика и саопштење. А, шта је иза те покривалице и саопштења, колико напорних сати рада, борбе да се изборите за своју земљу, за повољнију позицију, за право на став своје земље… То мало кога интересује", рекао је Вучић.

Зато је, како је рекао, посебно поносан када неко попут Манојловића има речи хвале за њега.

"Њему бескрајно хвала на храбрости, јер је знао с чим ће бити суочен. А, онима који воде хајку, он је набоље одговорио тиме што је рекао да има право да изнесе свој став. Није добио ништа, сем ''хвала'' после пар дана", нагласио је Вучић.

Додао је да појединци полазе од себе, па не могу да разумеју да неки људи имају свој мозак, свој начин размишљања и да смеју и дају себи за право да мисле другачије од оних којима се чини да имају право на јединствену истину, и то, како је рекао, без обзира што их избори "кардинално демантују".

"Наставиће да живе у уским кружоцима, не поштујући начела демократије. А, Манојловићу хвала, то је мени, лично, велики подстрек и пружа огромну снагу и енергију да наставим са важним стварима у наредном периоду", рекао је Вучић.

 

Другачији би био извештај Фридом хауса да смо увели санкције

Вучић је изјавио да је извештај Фридом хауса још једна од карика у ланцу притисака на слободне и суштински демократске земље и да просто не може да верује шта је у том извештају написано о Србији и да би било потпуно другачије да је Србија увела санкције Русији.

Вучић је тако одговорио на питање новинара шта мисли о том извештају у коме је оцењено да је Србија назадовала у демократским реформама и на питање да ли се слаже са председницом Владе Републике Србије Аном Брнабић која је рекла да је та одлука срамна.

"Што се тиче извештаја, не играм се да кажем да је тамо власник Сорош и слично. Али, јесте ли прочитали шта тамо пише? Кажу да пада демократија јер је Вучић у предвечерје изборне кампање позвао опозиционе лидере и окренуо једне против других, јер је једнима дао нешто од изборних услова, а другима није", навео је Вучић.

Замислите те злочинце из Српске напредне странке, они су прихватили део зелене агенде и хтели да се представе као неко ко ће да решава еколошке проблеме у Србији, констатовао је иронично Вучић.

Како је рекао, као да је писао тај извештај неки неписмени нижи чиновник из коалиције Морамо, а не неко озбиљан ко се бави стањем људских права.

"Да смо увели санкције Русији, били би најбоља демократија на свету, скочили би за 713 места иако нема толико држава. Нашли би начин да нас прогласе за чудо света од којих треба сви да уче. Био би ванредни извештај Фридом хауса. Ипак, знају људи да је то једна од карика у ланцу притисака на слободне и суштински демократске земље", навео је Вучић.

На питање поводом данашње доделе ордена  председнику "Eurojust"-а Ладиславу Хамрану да ли сматра да би српска полиција могла да ухвати и Беливуков клан да није било помоћи споља, Вучић је рекао да Србија већ дуго има добре односе са "Eurojust", али да ордени никакве везе немају са акцијом хапшења групе Шарић.

"Што се тиче акција против клана Беливук, Европљани никакве везе са тим нису имали осим једне стране службе која нам је помагала, али то није имало везе са "Eurojust", која је помагала у отварању дела телефона и то чак се не користи посебно, али то питајте специјалног тужиоца, као посебан доказни материјал, већ само као сазнање. Што се тиче акције око хапшења клана Шарић - да, они су имали велику и значајну улогу у свему томе. Што је потпуно нормално и разумљиво", рекао је Вучић.

Истакао је да по питању клана Беливук да је све урадила полиција Србије и Безбедносно-информативна агенција.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк