Вести

Вучић: Задовољан сам интересовањем Немачке за разговоре са Србијом

Председник Републике Србије Александар Вучић рекао је, на крају посете Берлину, да су разговори били тешки, али да је задовољан великим интересовањем немачке владе за разговоре са Србијом.

Председник Вучић је, након састанка са шефицом немачке дипломатије Аналеном Бербок, пренео да је и са немачким канцеларом Олафом Шолцем, на чији позив је боравио у Берлину, а и са министарком разговарао о свим важним питањима, као што су европска перспектива, криза у Украјини, ситуацији на Косову и Метохији.

"Нису били једноставни разговори, али сам задовољан великим интересовањем немачке владе за разговоре са Србијом. То је важна вест", објаснио је председник Вучић.

Председник Вучић је указао да је у прва три месеца трговинска размена са Немачком повећана за 26 одсто.

"То не значи да ће тај ниво бити на годишњем нивоу, али ће свакако бити изнад седам милијарди евра. Оде у небеса Немачка као трговински партнер, постаје неупоредиво значајнија. Прећи ће по први пут 15 одсто укупне трговинске размене Србије са иностранством, убедљиво је најзначајнија земља", објаснио је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да неки делови разговора нису били једноставни и лаки, али не може увек да се изабере лак пут.

Председник Вучић је пренео да разговоре са немачким партнерима завршава данас у 12:30 у Београду сусретом са министарком одбране Кристином Ламбрехт.

 

Много тежак разговор са Куртијем и Лајчаком

Председник Вучић изјавио је да је синоћна неформална вечерас са специјалним представником Европске уније за дијалог Београда и Приштине Мирослава Лајчака и премијером привремених институција у Приштини Аљбином Куртијем био веома тежак, а да су немачки представници инсистирали да оно што је потписано у Бриселском споразуму мора да се спроведе.

На питање да ли може да открије неке детаље тог сусрета и да ли је дошло до помака, председник Вучић је одговорио да не воли да говори о детаљима, али да је разговор био "много, много тежак".

"Наставиће се разговори. Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић иде у Брисел 13. маја да покушамо нешто да договоримо", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је истакао да је за Београд проблем што неки одбијају да уопште говоре о Заједници српских општина, али да је важно што су сви немачки представници говорили да потписано мора да се спроведе.

"Сада видите да и оно за шта смо били критиковани, постаје наша тачка ослонца, и да оно за шта су говорили да је лоше по нас, сада други не желе да примене", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао му је бесмислено да говори о детаљима, јер не жели да на тај начин прикупља политичке поене или да се јуначи.

"Мој посао је да се борим за Србију, и то ћу наставити да радим", рекао је председник Вучић.

 

Србија остаје на европском путу, војно неутрална

Председник Вучић изјавио је, коментаришући могућност евентуалног заокрета политике Београда услед спољних притисака, да је Србија на европском путу, војно неутрална и да ће бити неутрална.

"Ми смо трећег дана напада на Украјину саопштили наше стратешке ставове, и колико год они били тешки и компликовани за бранити пред свима који вас терају да будете део чопора, на било којој страни, 71 дан је Србија на истој позицији", поручио је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да јуче у разговорима у Берлину није скривао нашу позицију и да је говорио отворено и фер.

Председник Вучић је најавио да ће сутра у обраћању јавности говорити о свим последицама и проблемима са којима ћемо се суочавати и са тим шта ће бити наш одговор по том питању.

 

Преговори са Русима о гасу после 10. маја

Србија зависи 100 одсто од руског гаса и увози 60 процената руске нафте и нема сада речи о диверзификацији санбдевања, изјавио је председник Вучић после састанка са министарком спољних послова Немачке Аналеном Бербок.

"О каквој диверзификацији да говоримо? Ми ћемо тек за две године имати могућност да нешто дође до Србије, али питање је шта да дође. Ми тек радимо бугарски интерконектор, Бугари тек треба да распишу тендер ових дана, па онда још најмање 300 дана да га изграде са своје стране. Шта да доведемо? Одакле? То не пада с неба", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је додао да Немачка узима 55 одсто руског гаса, Србија 100 одсто и да имамо проблем и са гасом и са нафтом.

"Ми сад с Русима крећемо у преговоре после 10. маја о цени гаса и свему осталом. За нафту имамо више проблема. Да ли ћемо Јужном дружбом, односно Јанафом да довозимо нафту, јер другачије не можемо, а сад ко је санкционисан ко неће бити то нам тек остаје да проучавамо", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је навео да последњих месец дана купујемо 60 одсто руске нафте уместо ирачке, јер је руска јефтинија и да она долази преко Хрватске.

"Шта сад, да је довлачимо у баржама сваки дан и да не користимо нафтовод? Зато се буне Мађари, Словаци, зато њихов министар каже да ће то да буде катастрофа за европску економију", нагласио је председник Вучић.

Председник Вучић је подсетио да је гас битан и за привреду, јер велики број фабрика су немачке и да су од 15 највећих извозника, пет, немачке компаније, а у 100 највећих фабрика 50 је немачких.

"Ми сад хитно морамо да радимо складишта за нафту, преговарамо са Британцима, морамо да видимо како да доградимо складишта гаса да за две године имао милијадру кубних метара негде да ставимо да бисмо имали гаса за три месеца", навео је председник Вучић.

Председник Вучић је подсетио да имамо најјефтинију струју, хлеб и уље у Европи и најавио да ће наредних дана држава да "подвуче црту" око хране и енергената да види чиме располаже.

 

Не можемо мењати став Немачке ни по једном питању

Председник Вучић је рекао да је важно разговарати са Немачком јер је то најснажнија европска земља и за Србију најважнија, али је указао да Србија не може да мења ставове Немачке ни по питању Косова, а ни по било чему другом.

Председник Вучић је на питање о томе да ли је на састанку са канцеларом Олафом Шолцом било притисака да Србија призна Косово или уведе санкције Русији, иако је о томе отворено било речи и на конференцији за новинаре рекао да су изјаве само слабије огледало онога што се дешавало на самом састанку, и да је позиција Србије тешка и компликована.

"Шолц је пристојан човек, ми смо површни и не слушамо шта саговорници говоре. Да ли сте чули шта је прецизно говорио и кога сматра кривим за догађаје у Босни и Херцеговини, шта сматра да треба да се догоди на Косову и Метохији и око санкција. Да ли мислите да ми то није рекао на састанку и да то није речено у снажнијој форми", упитао је председник Вучић.

На питање да ли је повећано интересовање и улога Немачке на Западном Балкану, јер је јуче разговарао са немачким канцеларом, данас са министарком спољних послова, а да у Београду следи састанак са министарком одбране, и да ли га то радује или више брине, председник Вучић је најавио да ће о свему више говорити сутра када се буде обратио грађанима.

"Важно је разговарати са Немачком јер је то најснажнија европска земља у сваком смислу и за нас најважнија. Не можемо ми да бирамо и да мењамо Немачку ни да променимо став Немачке по потању Косова или нечем другом. То се неће догодити", истакао је председник Вучић.

Председник Вучић је додао и да не може да испољава личне емоције, и да је суштина његовог посла да се бори за бољу позицију Србије у Немачкој.

"Увек је добро разговарати о томе, али постоји веће интересовање Немачке. Говорићу сутра зашто ће постојати још веће интересовање свих за Београд и за Србију, а сами људи нека процене колико је то добро, а колико лоше", закључио је председник Вучић.

 

 

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк