Вести

Вујовић: Центар у Каленићу биће највећи у Србији

Министарка заштите животне средине у Влади Републике Србије Ирена Вујовић присуствовала је почетку изградње регионалног центра за управљање отпадом "Еко-Тамнава", у Каленићу код Уба, и том приликом је изјавила да је ово пројекат који ће генерисати преко 260.000 тона отпада из 15 јединица локалне самоуправе.

"Ово ће бити највећи регионални центар за управљање отпадом у Србији. Ово је пројекат који ће променити еколошки изглед Србије на боље", рекла је Вујовић.

Додала је да ће у оквиру пројекта изградње регионалне санитарне депоније бити изграђено и постројење за механичко-биолошки третман отпада, као и трансфер станице по јединицама локалне самоуправе.

"Овај пројекат је планиран да се заврши за 18 месеци. И санитарна депонија и постројење за механичко-биолошки третман отпада", навела је Вујовић и изразила захвалност председници Владе Републике Србије Ани Брнабић што је заштита животне средине један од приоритета Владе Републике Србије.

Вујовић је рекла да ово није једини регионални центар који почиње да се гради.

"Захваљујући томе што држава жели да улаже у зелену инфраструктуру, уз помоћ наших страних партнера, Европске банке за обнову и развој и Француске развојне агенције, ово је један од шест регионалних центара који ће бити изграђени у Србији", најавила је Вујовић и додала да до краја године почиње избор извођача за проширење и реконструкцију "Срем-Мачва" депоније, као и реконструкција регионалних центара у Пироту и Ужицу.

Према њеним речима, ови центри ће бити грађени по најсавременијим еколошким стандардима.

"Изузетно је важно да ће овај регионални центар, као и сви други који буду грађени, бити грађен по најсавременијим еколошким стандардима. Ми пратимо законске регулативе и директиве Европске уније, мењамо законе, усклађујемо их како би ово што боље радили", рекла је Вујовић.

Оценила је да постоје проблеми са несанитарним депонијама који грађани користе више десетина година и најавила затварање несанитарних депонија у свих 15 општина које ће овај регионални центар обухватати кад се изгради.

"Када крене ово постројење да се ради, пред завршетак радова ми ћемо кренути у затварање таквих депонија. Прва је у Ваљеву која је највећа и представља еколошку катастрофу", рекла је Вујовић.

 

 

 

Извор: Танјуг